Vormen van autodelen

Je kan een auto delen via een autodeelorganisatie of met je buren. Bovendien kan je combineren zodat je altijd een wagen hebt op maat van je situatie.

Delen via een autodeelaanbieder

Een bedrijf stelt deelauto's ter beschikking aan haar klanten. Reserveer de auto, open hem/haar via een smartphone of chipkaart en weg ben je! Je betaalt meestal een prijs per kilometer en tijd. De autodeelaanbieders werken elk op hun eigen manier.

 • FOX Share
  Via de groepsaankoop voor mobiliteit binnen het Lokaal Klimaatporject (link) werd gekozen voor autodeelaanbieder FOX Share, een 100% elektrische autodeelaanbieder. De gemeente kan hun eigen verplaatsingen gebruiken, maar ook de buurtbewoners kunnen er gebruik van maken.
 • Cambio
  Cambio biedt verschillende automodellen aan met elk hun eigen prijsklasse.
 • CoopStroom/Vlaskracht
  CoopStroom/Vlaskracht is een burgercoöperatie die naast groene energie ook 100% elektrische wagens aanbiedt. Alle leden zijn mede-eigenaar van de coöperatie.

Particulier delen met je buren

Je kan privéwagens onderling delen met buren, vrienden en collega’s. Er bestaan hiervoor verschillende autodeelsystemen waarbij je (met of zonder wagen) kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen.

 • KOSTENDELEND 
  Bij particulier kostendelend autodelen bepaalt de werkelijke kost van de wagen (zoals verzekering, afschrijving, onderhoud) de kilometerprijs. Dit particulier autodelen heeft een informeel karakter, zo regelen bijvoorbeeld gebruiker en eigenaar onderling de sleuteloverdracht. Je wordt door de organisaties ondersteund in opstart, promotie en je beschikt over een reservatietool. Je hoeft slechts één keer lid te worden.
  Cozycar
  Bij Cozycar beperk je je groepje tot veelal één of enkele wagens en regel je de instap en administratie onderling in je groep.
  Dégage!
  Bij Dégage deel je binnen één open groep en komen er meer en meer auto's ter beschikking voor alle leden. De administratie gebeurt grotendeels door Dégage!
 • AAN MARKTPRIJS VIA ONLINE PLATFORM 
  Op het vraag- en aanbodplatform Getaround bepaalt de eigenaar zelf de prijs van zijn wagen. Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, verzekering en pechbijstand. Je gaat per reservatie een contract aan en je betaalt per rit (per tijd en/of per kilometer). Een beetje zoals Airbnb maar dan met deelwagens.