Veilig op weg tijdens de winter

Het voorkomen en bestrijden van wintergladheid is een belangrijke taak van de gemeente. In het kader van de wettelijke zorgplicht moet de gemeente passende maatregelen nemen om gladheid te voorkomen en te bestrijden, maar van de gemeente kan niet verwacht worden dat men garandeert dat er nergens gladheid ontstaat of bestaat.

Een dik pak sneeuw op straat is prachtig, maar in het verkeer niet altijd even fijn. Het kan veel botsingen tussen auto’s veroorzaken, maar ook botbreuken bij fietsers die door gladheid zijn gevallen.

Bij gladheid is een valpartij gauw gemaakt. Als je twijfelt, ga te voet of met het openbaar vervoer. Indien je toch kiest voor de fiets vind je hieronder enkele tips om de kans te vergroten om, zonder brokken, fietsend je bestemming te bereiken.

  1. Kleed je goed aan, dit is lekker warm en een dikke jas vermindert de kans op pijn na een valpartij. Draag bij voorkeur ook een fietshelm.
  2. Zorg ervoor dat je gezien wordt. Controleer je verlichting en draag bij voorkeur reflecterende kledij.
  3. Door het zadel iets lager te zetten, kan je beter met beide benen op de grond wanneer je dreigt te vallen.
  4. Hang geen tassen aan je stuur en pak je fietstassen niet te vol. Een onverwachte zwieper door die zware tas kan je in normale omstandigheden nog wel corrigeren, maar bij gladheid niet.
  5. Vertrek op tijd. Fietsen over gladde wegen kan wat extra tijd kosten.
  6. Goed opletten. Een belangrijke vereiste bij fietsen op glad wegdek is natuurlijk waakzaamheid. Gladde plekken zijn vaak zichtbaar of voorspelbaar: bochten, drempels, rotondes … . Kijk dus goed uit en vermijd deze plekken indien mogelijk.
  7. Pas je snelheid aan.
  8. Fiets over gestrooide wegen en fietspaden. Is het fietspad niet gestrooid dan kun je ook op de rijbaan van de auto’s gaan rijden, maar let dan extra op.
  9. Let op je medeweggebruikers. Ook auto’s hebben een langere remweg (en helaas niet altijd een lagere snelheid) en voetgangers zijn minder snel opzij gesprongen dan normaal. Neem niet zomaar voorrang maar wacht tot je voorrang krijgt.
  10. Let op je fietstechniek en probeer ondanks de gladheid toch ontspannen te fietsen. Kijk ver vooruit zodat je op tijd kunt reageren en niet plots hoeft te remmen maar rustig vaart kunt minderen. Rem rustig en zorg dat je wiel niet blokkeert en rem alleen met je achterrem. Houdt afstand. Ga niet op je trappers staan als je een brug op fietst.