Sociaal kopen of lenen

Privaat kopen

Een woning kopen is een grote stap in het leven. Als je over de nodige technische kennis beschikt maar nog vragen hebt over bijvoorbeeld de waarde van een woning, de haalbaarheid van een lening, een onderhandse verkoop , de taak van de notaris,… kan je terecht op de website van Livios en Habitos.

Sociaal kopen

Om betaalbaar wonen mogelijk te maken, bestaat er naast sociaal huren en sociaal lenen ook de mogelijkheid tot de aankoop van sociale woningen. Het kan gaan om de aankoop van nieuwbouwwoningen of het kooprecht van sociale huurwoningen. Projecten in jouw regio vind je op de website van de Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij.

Sociaal lenen

Als je aan bepaalde criteria voldoet, kan je tegen interessante voorwaarden een lening aangaan voor het kopen en/of verbouwen van een woning. Een sociale lening kan bij 3 instanties aangegaan worden: 1) Een sociale lening via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) Onder bepaalde voorwaarden kan je een sociale lening aangaan via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Richt je tot de Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij die jouw gemeente als werkingsgebied heeft.

2) Een sociale lening via het Vlaams Woningfonds Je kan ook via het Vlaams Woningfonds een sociale lening aangaan.

3) Een sociale lening via de sociale kredietmaatschappij Elk Zijn Huis

Verkopen

Personen die hun woning willen verkopen kunnen zich afvragen hoe je start met de verkoop van je woning. Of ze vragen zich af hoeveel hun woning waard is en wat de stedenbouwkundige implicaties kunnen zijn bij de verkoop. Verkopers met vragen over de kosten, zij die willen weten wat het EPC is en wat de informatieplicht is kunnen terecht bij Livios en Habitos. Daar vind je het antwoord op deze en vele andere vragen. Ook een aantal modeldocumenten staan ter beschikking. Zoals bijvoorbeeld de compromis voor de verkoop van een grond.

Het woonloket kan je ook verder helpen. Kom gerust langs!