Kuurne plant meiboom op nieuwe school

Gepubliceerd op dinsdag 06 juni 2023
meiboom

De bouw van de nieuwe school op de Hippodroomsite gaat goed vooruit. De ruwbouw is zo goed als af. Dit viert het gemeentebestuur samen met de partners Belfius, TV Alheembouw nv, architecten B2Ai, medewerkers en leerlingen van Pienter en Wijzer met een symbolische meiboomplanting. Binnenkort start de binnenafwerking, de omgevingsaanleg vangt aan dit najaar.

Toekomstgerichte school op maat van de plek

Het consortium TV Alheembouw nv en architecten B2Ai stond in voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe school met sporthal. Belfius coördineert. De nieuwe school werd gerealiseerd op de oude ‘steentjesparking’, een terrein van 10.000 m² nabij de paardenrenbaan ter hoogte van de Kattestraat nr.28. De school biedt plaats aan zo’n 300 leerlingen, een 120-tal kleuters en 180 lagere schoolkinderen. Het ontwerp is gebaseerd op het onderwijsmodel van de toekomst. Er wordt afgestapt van de traditionele klassen en resoluut gegaan voor open en modulaire ruimtes, met verschillende in- en uitgangen. Elke vierkante meter wordt optimaal benut.

Vordering werken

De bouw van de nieuwe school zit mooi op schema. Eind september ’22 startte Alheembouw met de grondwerken. Begin januari ’23 legden we samen met leerlingen de eerste steen van hun nieuwe school. De voorbije maanden schoten de twee bouwlagen razendsnel uit de grond. Vandaag hebben we het hoogste punt bereikt en plaatsen we samen met leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van Pienter en Wijzer de meiboom. Een symbolisch gebaar om de partners te bedanken voor het straffe werk en alle geluk toe te wensen aan de toekomstige leerlingen en de medewerkers die hier midden ’24 hun intrek zullen nemen.

Schepen van onderwijs Jan Deprez: “Vandaag plaatsen we een meiboom op het dak. Een symbool voor de vorderende werken waarmee we willen duimen voor een mooie toekomst voor onze school.” 

De werf wordt nu weer- en winddicht gemaakt, daarna starten de werken binnenin. De elektriciteit wordt eerst aangepakt en daarna de chape. In de omgeving zijn intussen de oude stallen gesloopt en werd het bestek voor de omgevingsaanleg gepubliceerd. De gunning is voorzien begin juli. Wellicht kan de omgevingsaanleg van start gaan dit najaar.

De kostprijs van de school bedraagt 6 945 000 euro, exclusief BTW en omgevingswerken. Kuurne investeert ongeveer 3 000 000 euro, het overige wordt gesubsidieerd via AGION.

Naam

Eind vorig jaar ging de gemeente ook op zoek naar een nieuwe naam voor de school. Dit leverde meer dan 85 inzendingen op van inwoners, leerlingen en betrokkenen. Onlangs bogen de leerlingenraad, het lerarenkorps en de ouderraad zich over de voorstellen en stelden elk hun top 10 voor. Binnenkort kiest een jury een definitieve naam.