Gemeentehuis, Sociaal Huis, feestzalen Van Wonterghem, Go De Boomgaard en eerste bestaande private woning in Vlaanderen aangesloten op warmtenet
De gemeente Kuurne zet een belangrijke stap in haar duurzame ontwikkeling met het warmtenet. Dit innovatieve project in samenwerking met Fluvius, maakt gebruik van restwarmte uit de verbrandingsoven van Imog in Harelbeke om heel wat publieke en private Kuurnse gebouwen te verwarmen.
Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor individuele verwarmingssystemen. De heraanleg van de nutsvoorzieningen in het centrum van Kuurne was een eenmalige en unieke opportuniteit om het warmtenet door te trekken in het hart van onze gemeente. Via een netwerk van ondergrondse leidingen wordt de restwarmte getransporteerd naar heel wat openbare gebouwen, grootverbruikers maar ook naar particulieren. Het warmtenet komt Kuurne binnen via het jaagpad en gaat nu via de Koning Albertstraat richting Tramstatie door het centrum van onze gemeente. Kuurne telt op vandaag al 152 aansluitingen op het warmtenet.
Burgemeester Francis Benoit: “Kuurne schreef geschiedenis in 2016 met de aanleg van het allereerste warmtenet in Vlaanderen. Dankzij de recente centrumvernieuwing ligt het warmtenet van Fluvius nu ook gebetonneerd in het hart van onze gemeente, wat heel wat potentieel biedt. “
Pieter de Graeve van Fluvius: "Met dit warmtenet zetten we als warmtenetbeheerder een belangrijke stap richting de toekomst van energie in Vlaanderen. Dit project toont hoe innovatieve technologie, lokale samenwerking en duurzame bronnen hand in hand gaan richting een klimaatneutrale samenleving."
Kuurne pioniert nu opnieuw op verschillende vlakken. Het gemeentehuis van Kuurne is het eerste gemeentehuis in Vlaanderen dat aangesloten wordt op het warmtenet van Fluvius. De werken in het gemeentehuis en Sociaal Huis voor de effectieve omschakeling naar restwarmte zijn momenteel aan de gang. Beide aansluitingen worden de komende weken in dienst genomen. De gemeente kon hiervoor rekenen op financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen.
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe: “Al in 2021 deed Kuurne een subsidieaanvraag voor de aansluiting van hun publieke gebouwen. Steun die wij met plezier hebben toegekend. Momenteel zijn een aantal beslissingen in het dossier noodgedwongen aangepast. Maar we zijn vanuit de Provincie heel tevreden dat Kuurne is blijven volharden en zoeken en zo toch hun warmtenet hebben gerealiseerd en bijdragen aan de energietransitie. “
Ook enkele grootschalige partners kozen onlangs om aan te sluiten op het warmtenet. Naast het nieuwe schoolgebouw van ‘Go De Boomgaard’ sloot ook feestzalen ‘Van Wonterghem’ aan. Gregory Van Wonterghem: “Zowel onze klanten maar ook als mens en ondernemer vinden we duurzaam ondernemen belangrijk. Samen met onze zonnepanelen en een warmtenet die naast onze deur passeert kunnen we zo onze CO2 uitstoot met meer dan 3/4 verminderen. Een morele must als je het ons vraagt. Als bedrijf bestaan we intussen 90 jaar en dit kan alleen als je een lange termijnvisie voor ogen hebt.”
Maar de absolute primeur gaat naar Brecht Vanessche en Julie Ameye uit de Koning Albertstraat 33. Zij zijn de eigenaars van de eerste bestaande woning in Vlaanderen die aangesloten wordt op een warmtenet. De aanleg van het warmtenet bij de centrumwerken in de Koning Albertstraat was een unieke kans voor hun verbouwproject.
Brecht Vanessche: ”We willen onze woning klaarstomen voor de toekomst, een aansluiting op het warmtenet draagt hiertoe bij en heeft ook een positief effect op het milieu. ”
Francis Benoit: “Vandaag pioniert Kuurne opnieuw in Vlaanderen. Het woonpark op de grens met Harelbeke was al aangesloten, dankzij de centrumvernieuwing komen nu ook het Gemeentehuis, Sociaal Huis, feestzalen Van Wonterghem en Go De Boomgaard erbij. Ook een andere school en woonzorgcentrum zitten er aan te komen. Maar er is ook vrees rond de prijs bij particulieren. Klanten moeten de garantie krijgen dat ze een faire prijs betalen voor de warmte die ze afnemen en transparant geïnformeerd worden . Op deze manier kunnen we tot een versnelling komen van de aansluitingsgraad op het warmtenet van Fluvius. Een win-win voor alle betrokken partijen.”