Doe mee aan de campagne ‘Van fruithofke tot voedselbos’!

Gepubliceerd op Vrijdag 19 januari 2024

Wens je dat de tuinen in jouw buurt zich transformeren tot een heus lappendeken-voedselbos, zet dan een eerste stap en vraag jouw starterspakket aan voor de campagne ‘Van fruithofke tot voedselbos’, een initiatief van de Nationale Boomgaardenstichting vzw (NBS) met ondersteuning van de Nationale Loterij.

De Nationale Boomgaardenstichting (NBS) stuurt een gratis startpakket naar 300 ambassadeurs in zo veel mogelijk gemeenten in Vlaanderen. Dit bevat 2 fruitbomen, 6 bessen- en frambozenstruiken en een brochure met de doelstellingen, de nodige teeltinfo en de verwachte resultaten. 
Als ambassadeur engageer je je om in hun buurt mensen te stimuleren om ook meer vruchtdragende bomen en struiken aan te planten, zodat ze samen een grote diversiteit aan fruitsoorten en -variëteiten planten en oogsten. 

diverse jonge fruitbomen

Het telen en verzorgen van de bomen en struiken gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier. De uitwisseling van ervaringen, maar eventueel ook van een deel van de oogst bevordert de sociale contacten in de buurt. De eigen, lokale teelt van gezonde vruchten maakt de deelnemers bewust van het belang van vruchtbomen en hun positieve invloed op het klimaat, de biodiversiteit en de onmiddellijke leefomgeving.

Tuin- en fruitliefhebbers kunnen zich aanmelden voor het project op de website van NBS vzw. De ambassadeurs krijgen naast het startpakket ook de nodige ondersteuning voor de verdere verspreiding van het project in hun buurt. De website www.boomgaardenstichting.be zal onder de rubriek ‘Van fruithofke tot voedselbos’ regelmatig info verspreiden over de ecologische teelt van fruit in de tuin. 

Op een platform voor de deelnemers worden vragen beantwoord, ervaringen gedeeld.

De Vlaamse gemeenten worden ingelicht over de campagne en gevraagd de oproep voor ambassadeurs en de doelstellingen van het project mee te verspreiden via hun gemeentelijke infobladen of websites. Voor fruitliefhebbers zonder eigen tuin kunnen de gemeenten de mogelijkheden voor het ‘samentuinen’ onderzoeken en ondersteunen.