Deelfietsen nu ook in Kuurne

Gepubliceerd op donderdag 04 juni 2020
Francis en Francis op de deelfiets

Nieuw deelfietsensysteem Donkey Republic actief in Kortrijk en Kuurne

De oranje fietsen staan al in het straatbeeld, maar vanaf donderdag 4 juni wordt het nieuwe deelfietsensysteem Donkey Republic actief in Kortrijk en Kuurne! De fietsen werken met slimme sloten en kunnen opgepikt en achtergelaten worden op de talrijke drop-off zones verspreid over het grondgebied van Kortrijk en Kuurne. Een jaar lang zal het eerste kwartier van een ritje met de oranje deelfiets gratis zijn!

Nieuw systeem met drop-off zones

De fietsen van Donkey Republic zijn net zoals die van Mobit gemakkelijk te gebruiken met behulp van de app op je smartphone. Een groot verschil met het vorige systeem is evenwel dat je de fiets niet zomaar overal kan sluiten en achterlaten. Donkey Republic werkt met drop on/off zones.

Het ontlenen en terugbrengen van fietsen kan enkel in die drop off zone. De zones zijn gemakkelijk terug te vinden en worden duidelijk aangegeven in de app. In Kortrijk zullen 200 deelfietsen beschikbaar zijn, in Kuurne 20. Fietsen die in Kortrijk opgepikt kunnen uiteraard ook in Kuurne in de drop-off zones terug achtergelaten worden, en omgekeerd. De locaties van de drop-off zones worden geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Zo kan snel ingespeeld worden op de noden van de fietser.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit Kortrijk: “Eigenlijk verandert er weinig voor de huidige gebruikers. Dit systeem is even gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Je zal nu enkel de fiets moeten achterlaten op een van de talrijke hubs. Wat er voor zal zorgen dat er
minder ‘weesfietsen’ zullen zijn in het straatbeeld. Zo zal ook het aantal beschikbare fietsen op wandelafstand groter zijn.”

De fietsen kregen ook een look & feel van de stad én alle fietsen kregen een originele naam. Vaak gaat het om namen die naar bekende Kortrijkzanen verwijzen zoals Marcel (Kint), Johny (Turbo), …

Het eerste jaar de eerste 15 minuten gratis

Gedurende één jaar zal een ritje van minder dan 15 minuten nul euro kosten. Donkey Republic biedt verder de mogelijkheid om met een abonnementsformule te werken. Voor € 9 en € 18 per maand kan je respectievelijk één of 12 uur onbeperkt gebruik maken van de oranje fiets binnen de operationele zone. Gemakkelijk voor bijvoorbeeld een pendelaar die dagelijks de fiets wil gebruiken.

Francis Benoit, burgemeester Kuurne : “Ik leerde de fietsen 2 jaar geleden kennen in Lissabon. En droomde als ezelsgemeente onmiddellijk om die naar Kuurne - Ezelgem te halen. Bij deze een droom die gerealiseerd is.”

Francis Watteeuw, schepen van Mobiliteit Kuurne: “We zijn blij dat Kuurne kan meewerken aan dit project, als de eerste gemeente in de regio. We willen deze legislatuur inzetten op duurzamere mobiliteit. Het deelfietsenproject met Kortrijk past daar perfect in. Bovendien is er ook degelijk nood aan dergelijke deelfietsen. We vinden ze immers nu al dagelijks terug in Kuurne.”

Alle tarieven:

  Eerste jaar Tweede en derde jaar
15 min 0 euro 0,5 euro
30 min 1 euro 1 euro
1 uur 2 euro 2 euro
2 uur 4 euro 4 euro
4 uur 7 euro 7 euro

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig! Je downloadt de app en maakt verbinding met het slot via Bluetooth om het slot te ontgrendelen. Het slot wordt automatisch geopend en de gebruiker kan zijn rit beginnen. Op het einde van de rit moet de gebruiker de fiets parkeren op een drop-off locatie. Als je rit erop zit geef je in de app aan dat je je fietsrit beëindigt.

  1. Download de app en huur een fiets op veel plaatsen in Kortrijk en Kuurne.
  2. 2Vind je fiets bij een pick-up locatie en ontgrendel via de app.
  3. Ver- en ontgrendel de fiets zo vaak je wilt.
  4. Breng je huurfiets naar een drop off locatie, vergrendel je fiets en beëindig de huur met de app.

 

Verderzetting proefproject deelfietsen

In september 2017 startte Kortrijk een proefproject voor deelfietsen met slimme sloten. Het gebruik van die deelfietsen groeide sinds de start uit naar 35.000 ritten per jaar. Het proefproject in samenwerking met Mobit liep recent ten einde. Er werd een gunningsprocedure opgestart die Donkey Republic wist binnen te halen. De groene fietsen van Mobit worden nu vervangen door de oranje exemplaren van Donkey Republic.

Meer info

Francis Benoit, burgemeester Kuurne
Francis Watteeuw, schepen van Mobiliteit Kuurne
Axel Weydts, schepen van Mobiliteit Kortrijk