Vijf boekenruilkastjes in Kuurne

Kuurne wordt Lezegem:  vijf boekenruilkastjes verspreid over de gemeente

 

 

Voor verrassende vakantielectuur hoeft de Kuurnenaar dit jaar niet ver te lopen. In vijf boekenruilkastjes kan je gratis lenen en ruilen.

De eerste “free library” op Kuurns grondgebied was een initiatief van Airto Duprez, die samen met zijn papa Pascal een kastje in elkaar timmerde en in hun voortuin zette. Dat is in de Boomgaardstraat, op een boogscheut van de bib. Ze zetten er een paar van hun eigen boeken in en sinds enkele jaren leeft dat kastje een eigen druk leven.

Burgemeester Francis Benoit: ,,De gemeente en de bib kunnen dergelijke initiatieven enkel toejuichen, want mensen laten lezen en samenbrengen via een stukje deeleconomie is het tegengif voor de huidige stresserende  samenleving. We zorgden er voor dat op elke parochie minstens een boekenruilkastje staat of hangt.”

Tijdens de jeugdboekenmaand maart, thema Techniek, werd een wedstrijd gehouden om de kastjes te bekleden. Van acht winnaars sieren de tekeningen nu de zijkanten van de kastjes. Ze hebben de vorm van een nestkastje en krijgen ook nog een stokje aan de voorkant. Vandaar de naam boekenruilnestkastje. Aan de voorkant staat het logo van de bib, maar vooral ook “LEZEGEM”.

Bibliothecaris Katrien Bonte: “Lezegem verwijst naar Ezelgem, het Kuurne van de kermis. Lezegem duurt echter het jaar door. Het is de naam die we geven aan al onze buitenshuis leesbevorderende activiteiten. Kuurne aan het lezen brengen en houden is ons doel.’’

Een echt reglement is er niet voor het gebruik. Wie zin heeft om iets te lezen, kiest een boek uit het aanbod en stopt er een ander voor in de plaats. Voor elk kastje is een meter of peter aangeduid om een oogje in het zeil te houden. De eerste ‘vulling’ van de kastjes gebeurt door de bib en enkele gulle schenkers.

Plaatsen waar een kastje staat

-          Sint Katrien aan de inkom van de lagere school: tekeningen Louis en Julie Sergeant, peter Bert Debooserie, directeur lagere school.

-          Sint Pieter achter de kerk aan de Parkwijk: tekeningen van Jara Ampe en Lieke Schiettekatte, meter is Nicole Piepers

-          Vlindertuin naast de bib, Montgomerystraat: tekeningen van Rune Boucquet en Amélie Foulon, peter is Marc Vandecasteele

-          Vlaspark  kant Kortrijksestraat, achter speeltuintje. Tekeningen van Jonah en Moïse Baekelandt, meter is Sabine Meyfroid.

-          Boomgaardstraat 11: privé-initiatief van Aïrto Duprez (pionier in Kuurne)

Download hier de flyer.

Zomerwedstrijd bib

Maak tegen 15 september een leuke selfie of originele foto bij één van de kastjes en maak kans op  één jaar VIP in de BIB

(= gratis lid, eerste kans bij boekenverkoop, gratis deelname aan workshops, digidoktersessies, goodiebag….)