Ezelsfeesten in Ezelgem!

Beste Ezelgemnaren

 

Straks is het weer zover. Onze gemeente Kuurne wordt weer omgedoopt in Ezelgem. Van overal in de regio en ver daarbuiten komt iedereen naar onze gemeente afzakken om mee te proeven van deze unieke sfeer en belevenis. Iedereen is betrokken bij deze festiviteiten. Van handelaar tot veiligheidsdiensten, van vereniging tot onderwijs, van Orde van de Ezel tot de diverse comités, van foorkramers tot straatartiesten. Sport, cultuur, kermis, dansen, feesten, samen zijn met familie – nergens wordt zo geëzeld als in Kuurne!

 

We zijn als ezel geboren en zullen als ezel sterven. Elke inwoner kent het verhaal van de boeren die vanuit Kuurne naar Kortrijk trokken met ezels. Maar er is nog een andere legende hoe we aan de naam ezel kwamen. Lang geleden moest de pastoor op Aswoensdag naar een begrafenis, waardoor hij niet zelf de askruisjes kon uitdelen. Hij vroeg dan maar aan de koster om hem die dag te vervangen. Zo goed en zo kwaad als het kon probeerde de pastoor de koster de Latijnse tekst aan te leren die bij het geven van een askruisje moet worden uitgesproken: Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris.
Volgens de overlevering slaagde de koster er maar niet in de tekst te onthouden, waarop de pastoor zuchtend de legendarische woorden sprak: Ge zijt als ezel geboren en ge zult als ezel sterven . Ah , zei de koster, dat heb ik wel verstaan. En hij begon de Kuurnenaars prompt het askruisje te geven met de gevleugelde woorden: Ge zijt als ezel geboren en ge zult als ezel sterven.

 

Kuurnenaren, zet een kruis in jullie agenda en spreek met het kermisweekend af met elkaar, met vrienden, met buren, met familie. Al ben je hier niet geboren, we zijn allen als ezel verbonden!

 

Prettig feestweekend,

Namens het gemeentebestuur – Francis Benoit, burgemeester

 

 

Pachthofweg 1
8520
Kuurne
056 73 71 16
Alles weergeven