St.-Pieterskerk

Sint-Pieterskerk

Door de snelle aangroei van inwoners in de wijken ‘De Kathoek’ en ‘t Hoge’ werd, bij Regentbesluit van 19 september 1946, de nieuwe parochie Sint-Pieter opgericht.

Vóór de bouw van de kerk gebruikten de inwoners van Sint-Pieter een vlasschuur als noodkerk op 't Hoge (op het huidige adres van Brugsesteenweg 395) en later de turnlokalen van de gemeentelijke jongensschool als bidplaats. In 1971 nam de parochie de nieuwe moderne kerk in gebruik.  

De Sint-Pieterskerk werd door drie Kuurnse architecten ontworpen: Piet Devos, Marcel Holvoet en Jaak Vandenweghe. De kerk oogt erg modern en heeft beslist architecturale waarde. Het hele gebouw is opgevat als een tent in twee delen. Dit zorgt voor een heel bijzondere lichtinval. Neem zeker een kijkje binnenin de kerk. In het midden tref je het hoofdaltaar aan in de vorm van de vissersschuit van Petrus. Sint-Pieter is immers de patroonheilige van de parochie. Vergeet ook niet het monumentale glas-in-betonwerk in de westgevel te bewonderen.

Nog vóór de Sint-Pietersparochie werd gesticht, richtten de Zusters van Heule er een school op. Voor de kinderen van de ‘Kathoek’ was het anders wel erg ver lopen naar de school op ‘de platse’. Op 1 oktober 1902 werd de Sint-Michielsschool (Sint-Michiel is de patroonheilige van Kuurne) in gebruik genomen. In 1947 werd er een nieuwe school, enkel voor jongens, opgericht. De Sint-Michielsschool werd een meisjesschool. Pas in 1992 werden beide scholen gemengd.

Locatie: Parkwijk 1, 8520 Kuurne

Wist je dat?

… de gebrandschilderde glasramen van de H. Augustinus, H. Clemens en de H. Sabina afkomstig zijn uit de Kortrijkse Sint-Maartenskerk? Ze dateren van na de Tweede Wereldoorlog en moesten vermoedelijk de vernielde glasramen vervangen. Uiteindelijk werden deze nooit geplaatst. 

… de vrijstaande klokkentoren eerst gebouwd werd en reeds drie jaar voor de opening van de kerk in 1971 werd ingewijd?