Kuurne installeert drie 'smotspots' tegen huidkanker

Kuurne wil inzetten op kankerbestrijding en lanceert ‘SMOTspots’ op drie plaatsen in de gemeente in samenwerking met Sundo. Dat zijn slimme palen die gratis zonnecréme ter beschikking stellen.

Ze komen op het Marktplein voor het gemeentehuis, aan de sporthal en ter hoogte van het speelplein op het sportpark. Dit zijn publieke plaatsen waar veel mensen samen komen in de zomer.

Vaak vergeten ouders hun kinderen in te smeren, vooral als het niet zo zonnig is. Nochtans is dit aan te raden: één op vijf ontwikkelt ooit een vorm van huidkanker. Het laatste decennium zijn de cijfers verdubbeld.

Francis Benoit, burgemeester en bevoegd voor jeugd: “Al te vaak wordt hier lacherig over gedaan of hebben we hier onvoldoende aandacht voor. Preventie is de beste boodschap maar ook gewoontes leren. Handen ontsmetten doen we nu al standaard via de ontsmettingstoestellen, dit zou ook standaard moeten worden voor zonnebescherming. Kuurne wil het voortouw hierin nemen!”

Op het scherm, aangedreven op zonne-energie,  kan iedereen de UV-index aflezen en weten of ze zich die dag moeten insmeren of niet. De UV-index bepaalt hoe groot het risico op verbranden is, en dat kan dus ook bij minder zonnige momenten. Als gemeente hebben we zich op het aantal mensen die gebruik hebben gemaakt van de zonnecrème.

www.kuurne.be/smotspots

smotspot