Start tweede renovatiefase Sint-Michielskerk Kuurne

Deze week start de tweede fase van de renovatie van de Sint-Michielskerk op de markt in Kuurne. De voorgevel wordt verfraaid en de daken en glasramen ondergaan een stevige renovatie. De werken kosten 76.000 euro en eindigen tegen het zomerverlof. De toegang tot de kerk blijft gegarandeerd.

Sinds eind vorige week staan grote stellingen opgesteld aan de hoofdkerk van Kuurne. Ze kondigen de start van een tweede omvangrijke renovatiefase aan. Tijdens de eerste fase in 2015 werden de daken, goten en dakkappellen van de kerk aangepakt.

Nu is de voorgevel van de kerk aan de beurt. Dit omvat onder meer het vernieuwen van de topbekroning en dakaansluitingen, het herdekken en herstellen van de kerktorens, het vervangen van de nokbalkkop en een muuranker en het vastzetten van het kruis. Ook de gevel wordt grondig gereinigd, behandeld tegen mos en waar nodig met metsel- en voegwerk hersteld. De gevelwerken zullen ongeveer 40.000 euro kosten. De firma A2Z Renovatie uit Zedelgem voert de werken uit.

Naast een verfraaiing van de voorgevel, worden ook de glas- en loodramen onder handen genomen. Atelier Kympers-Pauwels uit Kruishoutem zal deze werken minutieus uitvoeren. Om veiligheidsredenen dient een groot deel van het orgel ontmanteld te worden. De glasramen worden in het atelier ontdaan van lood en volledig vernieuwd. Langs de binnenzijde wordt de kerk nadien hersteld en herschilderd. Kunststofpanelen zullen alle gelijkvloerse ramen de nodige bescherming bieden. Deze werken zullen ongeveer 36.000 euro kosten.

De Sint-Michielskerk dateert van 1878. De renovatie gebeurt op basis van advies van Monumentenzorg. De totale kostprijs van de tweede renovatiefase bedraagt ongeveer 76.000 euro (inclusief BTW). De investering gebeurt via een lening van de kerkfabriek en wordt terug betaald via een gemeentelijke toelage.

De werken nemen 75 werkdagen in beslag. Vanaf deze zomer zal de hoofdkerk van Kuurne terug in haar volle glorie pronken. Tijdens de renovatieperiode blijft de toegang tot de kerk voor het publiek gegarandeerd via de hoofdingang.

Schepen van patrimonium en kerkfabriek Ann Messelier: “Namens de gemeente wil ik de appreciatie uitdrukken voor alle vrijwilligers van de kerkfabriek die het beheer van de kerk, die gemeentelijk patrimonium is, dagdagelijks op zich nemen. Hierbij gaat het steeds over noodzakelijke structurele onderhoudswerken, zonder luxe afwerking.”

Info

Ann Messelier, schepen van patrimonium en kerkfabriek (ann.messelier@kuurne.be; 0494 27 44 31)

Roger Callens, voorzitter kerkfabriek (roger_callens@skynet.be; 0477 56 65 42)

Luc Callewaert, pastoor (callewaert.luc@skynet.be)

 

 

 

 

 

Aangemaakt op: 08/05/2017