Samen veerkrachtig

Geef je buur een complimentje!

Van 1 tot 10 oktober 2019 vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Eén op de drie Vlamingen kampt met psychische problemen. En dat aantal neemt alleen maar toe. De zelfmoordcijfers in Vlaanderen liggen hoog, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Helaas zijn de cijfers in West-Vlaanderen nog slechter. Daarom zetten we jaarlijks in op deze campagne.

De doelstelling is om in te zetten op primaire preventie: de veerkracht versterken en inzetten op het welbevinden. We voeren een positieve campagne, met de focus op oplossingen, niet op problemen.

Het startschot van de campagne geven we met iets positief, namelijk een complimentjesactie. We dagen alle Kuurnenaren uit om een compliment te geven aan je buur. Daar wordt je buur zeker blij van! Ken je je buurt (nog) niet? Dan is dit het uitgelezen moment om hem of haar te leren kennen!

Print het strookje af en geef het aan je buur.

www.samenveerkrachtig.be

Andere acties

Maar dit is niet alles ...

  • In de bib wordt rond dit thema gewerkt tijdens de schoolbezoeken. Ook de boekenjuf zal werken met een boekenlijst specifiek over dit thema.
  • De startpagina van de bibcomputers wordt geïnstalleerd op de website van www.noknok.be.
  • Themahoek in de bib over het thema. Ook in het Sociaal Huis en in het dienstencentrum zal een themahoek staan.
  • De cultuurvoorstellingen voor de scholen worden “getint” met een portie geluk.
  • Sportverenigingen worden gesensibiliseerd om bepaalde signalen te herkennen, om een veilige plek te zijn met een warm onthaal.
  • Jeugdverenigingen krijgen de kans om een NokNok-workshop te volgen. Dit is een workshop specifiek voor jongeren workshop waarbij jeugdleiders informatie krijgen over stress bij jongeren van 12 tot 16 jaar, en praktische oefeningen meekrijgen om in de jeugdbeweging mee aan de slag te gaan.
  • Brei-actie in het dienstencentrum die mensen dichter bij elkaar brengt.
  • De basisscholen krijgen de kans om begeleid te worden met methodieken/lesmappen/sprekers over het thema.
  • Samenwerking met Spes Nostra Kuurne om de jongeren meer veerkracht bij te brengen, enkele voorbeelden: vorming voor de buddy’s, samenwerking tidjens een veerkrachtige week, …