Kuurne zet in op rookmelders tegen woningbrand

Voor Kuurne is iedere persoon die het leven laat in een woningbrand er één te veel. Daarom maken we werk van een brandpreventiecampagne om de Kuurnenaren aan te zetten hun woning brandveiliger te maken. Het plaatsen van rookmelders speelt hierin een cruciale rol. Vanaf december verkoopt Kuurne kwalitatieve rookmelders tegen de democratische prijs van 16 euro. Inwoners worden ook bijgestaan door partners Fluvia, Energiesnoeiers en BIN.

Rookmelders verhogen overlevingskansen met 70%

Jaarlijks sterven er in België meer dan 50 mensen door woningbranden. Om de brandveiligheid van de Kuurnse woningen te verbeteren, zijn een aantal preventieve maatregelen levensnoodzakelijk. De belangrijkste preventieve maatregel is met voorsprong het installeren van een rookmelder. Met goed werkende rookmelders in huis stijgt de kans om een brand te overleven met meer dan 70%. Zeker als je slaapt zijn ze van belang, je ruikt immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Verplicht vanaf 2020

Sinds 2013 zijn rookmelders verplicht in Vlaanderen voor huurwoningen, studentenkoten, nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. Vanaf 2020 worden rookmelders ook verplicht in alle Vlaamse woningen!

Burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor veiligheid: “Het belang van rookmelders is groot. Uit een bevraging van brandweerzone Fluvia stellen we vast dat 54% van de inwoners geen rookmelder(s) heeft hangen. Die zijn trouwens verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. In Zuid-West-Vlaanderen heeft 74% van de bevraagde 80-plussers geen rookmelder. Bij de 60-70-jarigen is dat 55% en bij de 20-50-jarigen 44%. Dit zijn verontrustende cijfers waar de gemeente iets wil aan doen.”

Kwalitatieve rookmelders te koop

Als je een rookmelder koopt, zorg er dan voor dat je kwaliteit koopt. De gemeente biedt vanaf begin december tot eind februari, de inwoners de mogelijkheid om een kwalitatieve optische rookmelder aan te kopen voor slechts 16 euro van de Stichting Brandwonden. Dit is ongeveer 10 euro goedkoper per rookmelder dan in de winkel. Een ideaal en veilig eindejaarsgeschenk! De opbrengst gaat integraal naar het goede doel van Stichting Brandwonden.

De rookmelders zijn te koop in het Gemeentehuis (Marktplein 9), het Sociaal Huis (Kortrijksestraat 2), de Bibliotheek (Boomgaardstraat 85) en Dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard (Ter Groenen Boomgaard 23). We voorzien een display met rookmelders op deze vier locaties.

Elk exemplaar bevat een dubbelzijdige klever zodat je geen gaten meer moet boren in het plafond. Wie de registratiekaart invult en zonder portkosten terugstuurt naar Stichting Brandwonden kan rekenen op een  garantie van 10 jaar.

Gratis brandveiligheidsadvies, infosessie en hulp bij plaatsen

Om alle Kuurnenaren te beschermen tegen de gevaren van woningbrand, wordt ook ingezet op een ruimere sensibilisering.

Een burger die zijn woning wil laten screenen op brandveiligheid, kan gratis beroep doen op een onafhankelijk expert (brandpreventieadviseur) van de brandweer. Via deze link kan je een bezoek aanvragen (www.hvzfluvia.be/online-diensten-webloket).

Je vindt er eveneens algemene tips rond een brandveilige woning. Het specifieke aanvraagformulier is terug te vinden via ons webloket (www.hvzfluvia.be/doe-aan-preventie).

Op woensdag 31 januari organiseerde Fluvia een infosessie rond rookmelders voor alle inwoners.

Heb je hulp nodig om de rookmelders zelf te plaatsen? Geef ons jouw adres door en iemand van Energiesnoeiers komt voor slechts €7/rookmelder de rookmelders ophangen.

Burgemeester Francis Benoit: “Het mooie en unieke aan het project in Kuurne is dat de gemeente, Brandweer en BIN de handen in elkaar slaan, aan de hand van een concreet aanbod, sensibilisering en preventie.”

Nominatie rookmeldercampagne Fire Forum Award Fluvia

De brandweerzone Fluvia werd genomineerd voor de Fire Forum Award 2017 met haar sensibiliseringscampagne met mascotte Max rond rookmelders. Deze prijs bekroont personen of organisaties die zich op een of andere manier in de wereld van brandbestrijding op een verdienstelijke wijze hebben ingezet. De Award werd op 23 november 2017 uitgereikt.

Info

Brochure rookmelder

Aangemaakt op: 15/11/2017