Eikenprocessierups

Status Kuurne

We ontvingen enkele meldingen van Eikenprocessierupsen in Kuurne. Dit in het gebied van de Seizoenswijk, Hulstestraat en Meiwijk. De vaststellingen van de gemeente wijzen echter uit dat het om andere (niet-schadelijke) rupsen gaat.

Aanraking met de processierups, die voornamelijk op bomen zit, kan ernstige jeuk en irritatie aan luchtwegen en ogen veroorzaken. De klachten kunnen tot 2 weken duren. Panikeer niet.

De rups kan je herkennen aan de lange haren.

Bericht vanuit de provinciale noodplanningsdienst en de vier West-Vlaamse hulpverleningszones


Met dit warme weer zijn de insecten volop actief. Zo is ook de eikenprocessierups de afgelopen dagen in onze provincie gesignaleerd. Nuttige diertjes, maar soms zorgen ze voor overlast en (enkel) dan moeten ze bestreden worden. Maar dat is geen taak voor de brandweer. 

De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet. 

Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren.

Maar wie verdelgt welke insecten?

 • eikenprocessierupsen op openbaar domein: meld dit bij je gemeente. Dit kan telefonisch bij het omgevingsloket (056 73 71 43) of via www.kuurne.be/melding
 • eikenprocessierupsen op privé-terrein: roep de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt 
 • wespen:  vraag een verdelging aan via de hulpverleningszone uit je buurt 
 • bijen:  contacteer een imker voor ophaling

Gewone rupsen hoeven niet verdelgd te worden. Een dode rups is een vlinder minder.

Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig. De brandweer bestrijdt geen eikenprocessierupsen, hommels, bijen en zweefvliegen.

 

Wat als je de processierups hebt gespot? 

 1. Meld dit bij je gemeente.
 2. De rupsen en de nesten nooit aanraken en zelf proberen te bestrijden. 
 3. Niet  wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. 
 4. Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten. 
 5. Na  contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. 
 6. Was zo nodig al je kleren. 
 7. Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. 
 8. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.
rups