Opening vlaspark 9 en 10 mei

Drijf-in cinema, vlaspicknick en natuurplezier

Op woensdag 9 en donderdag 10 mei trekt Kuurne alle registers open voor een unieke tweedaagse opening van het Vlaspark. Een heuse drijf-in cinema, een vlaspicknick, vlaswandelingen en natuurplezier staan centraal. Doel? Jong en oud laten proeven van deze nieuwe groene parel.
De komende weken worden de paden en een speeltuin aangelegd en grote picknickbanken geïnstalleerd.

Spectaculaire opening met drijf-in cinema en natuurplezier

Het Vlaspark wordt op woensdag 9 en donderdag 10 mei omgetoverd tot een gezellig en sfeervol park boordevol knotsgekke activiteiten in een uniek groen decor.

Wat dacht je van een vlaspicknick aan de Heulebeek of een vaartocht in een kano? Of bouw je liever samen met de kinderen aan een heus blotevoetenpad, wilgenhut of insectenhotel? Of proef je liever van het verleden en de toekomst aan de hand van een vlaswandeling? Het kan allemaal, maar er is nog zoveel meer ...

Beide avonden worden afgesloten met een indrukwekkende Drive-In cinema, maar dan op het water. DRIJF-IN dus. Een veertigtal bootjes komen aanmeren voor een scherm in de Heulebeek. Neem een kano en dobber rond terwijl je geniet van de kaskraker ‘Grease’ (woensdag) en ‘Baby Driver’ (donderdag). Geen fan van water? Geen probleem, dan kan je van op de oevers evenzeer genieten van deze openluchtfilm. Relax, chill met je vrienden op het dek en geniet van een bijzonder gebeuren en een onvergetelijke filmervaring.

Aanleg paden, picknickbanken en speeltuin

In april start de aanleg van paden en zitbanken op het terrein. In totaal wordt 488 lopende meter of 731 m² pad aangelegd. Op het terrein komen zes kleurrijke picknicktafels en vier banken, ontworpen door Philippe Allaeys voor de Leievallei. De grootste is maar liefst 14 meter lang.

De natuurlijke speeltuin komt aan de achterzijde van de tuin van de pastorij. Ze is opgebouwd uit een hobbithuisje, een vlaskar, een vlasparcours, een heuvelglijbaan, een bosspel, een klimcombinatie en mini moestuinen. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de kindergemeenteraad. Het ontwerp en de uitvoering gebeurt door Natureplay. De totale kostprijs is € 20.000. Een leuk detail: sommige speelelementen worden gemaakt met het hout dat gekapt werd op andere plekken in Kuurne. Zo krijgen deze bomen ook nog een mooi tweede leven.

Creatief partnerschap

Het programma komt tot stand in nauwe samenwerking met heel wat partners. Vzw Sweep concepts staat samen met Wildebras, Lieve Zusjes Stoere Broers en Cinemobiel een hele dag in voor wild spelen in de natuur, varen op het water en als top of the bill twee Drijf in Cinema’s.  Een openlucht cinema waar je zowel van op de kade als van op het water kan genieten van een film. 
Ook de Provincie voorziet een aantal activiteiten binnen de samenwerkingsovereenkomst met het Stadslandschap Leie en Schelde. Binnen het Europees Interregproject VALYS wordt een deel van de infrastructuur gesubsidieerd. Heel wat vrijwilligers en verenigingen in Kuurne zetten hun schouders onder dit Kuurns project.

Vanaf deze week zetten we al onze communicatieregisters open om dit programma in en buiten Kuurne bekend te maken. Er verschijnt een omvangrijke vlaskapel voor het gemeentehuis en maken ‘guerillagewijs’ het event bekend aan de hand van krijtgraffiti op tientallen drukbewoonde plaatsen in Kuurne. Ook de Kuurnse kinderen ontvangen een stempelkaart om deel te nemen aan de natuuractiviteiten.

Vlaspark, van roemrijk verleden tot regionale toekomst

Het gemeentebestuur heeft al lange tijd de ambitie om het open en bijzonder landschap van 30 ha - aan de monding van de Heulebeek en de Leie en tussen de Lt. Gerardstraat en de R8 - op te waarderen tot een aantrekkelijk en levendig park. Kuurne is van oudsher verbonden met het water. Het Vlaspark biedt onze gemeente de mogelijkheid om The Golden River opnieuw te omarmen, zuurstof te brengen tot in hart van onze gemeente en de Leieboorden een nieuw elan te geven.

Samen met heel wat partners, werkte Kuurne aan een masterplan voor deze unieke site. Een kruisbestuiving tussen erfgoed, natuurlandschap, cultuur, recreatie en toerisme staat centraal. Vorig jaar stelde de gemeente het Vlaspark al open dankzij de kunstenroute Beestenboel, in april dit jaar startte Kuurne met de aanleg van paden en speeltoestellen aan de achterzijde van de pastorij. De aankoop van de vlasroterij Sabbe in februari is een belangrijke stapsteen om de toekomstvisie van dit ongerept stukje groen verder te ontwikkelen met een regionale meerwaarde. De vlasnijverheid wordt in ere hersteld, op de plek en aan de rivier waar het onze gemeente heeft grootgebracht.

Schepen Ann Messelier: “In 2013 werd een workshop georganiseerd die leidde tot opmaak van een masterplan.  De inrichting van dit stuk groen tussen ons stenen marktplein en de Leie van om en bij een 1,5 ha is de eerste concrete uitvoering van dit plan. Trots om deze verborgen parel terug te kunnen geven aan de Kuurnenaar.”

Programma

 

Info

 

 

Aangemaakt op: 27/03/2018