Breng jij zon in Kuurne?

In aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en BeauVent, stelde Kuurne haar pioniersproject ‘Breng jij ook zon in Kuurne voor?’ in  september 2017 voor. Op een 16-tal locaties van de gemeente en het OCMW werden de voorbije maanden niet minder dan 1693 zonnepanelen geplaatst. Dit zonder dat de gemeente zelf hoeft te investeren, de investering wordt gedragen door de energiecoöperatieve BeauVent. Kuurne geniet op die manier van een financieel voordeel door de aankoop van goedkopere lokale zonnestroom. Inwoners kregen de mogelijkheid om financieel mee te participeren in de geplaatste zonnepanelen en daarvoor een mooi financieel rendement te krijgen.

Participatie

Als inwoner van Kuurne kon je op verschillende manieren meestappen in dit project:

  • Je kon mee investeren in de zonne-installaties op de daken van Kuurne
  • In minder dan 12 uur tijd kochten 113 Kuurnse inwoners aandelen. Er zijn 1 010 aandelen aangekocht, voor een totaal van 252 500 euro. Of nog: gemiddeld werden 9 aandelen gekocht. Het volledige kapitaal dat BeuaVent wilde ophalen voor de zonne-installaties, werd enkel en alleen bij de Kuurnse gemeenschap opgehaald.

  • Daarnaast kon je intekenen op de door BeauVent gelanceerde groepsaankoop voor een zonne-installatie op jouw dak. De groepsaankoop wordt begeleid door de energie-experten van BeauVent. 18 partijen uit Kuurne stapten mee in dit verhaal, goed voor een reductie van 11,89 ton CO2 op jaarbasis
  • Wou je liever niet zelf investeren maar graag zonnestroom aan een vast voordelig tarief genieten? De coöperatie BeauVent investeert dan in de installatie op jouw dak. Twee partijen uit Kuurne stapten in in dit verhaal, goed voor een reductie van 1,085 ton CO2 op jaarbasis.

Pioniersproject

Kuurne mocht haar zonneproject al toelichten op diverse fora in Vlaanderen.

Dit leverde ons onlangs een nominatie op voor de Belfius Smart City Award: https://smartbelgium.belfius.be/deelnemers/kuurne-schijnt-zon-iedereen. In januari ontvingen we de Klimop Award van Natuur.koepel.

Meer weten?

Wim Dewever (wim.dewever@kuurne.be)

www.beauvent.be/kuurne

 

Zie ook

Kortrijksestraat 2
8520
Kuurne
056 73 70 11
Nu gesloten
Alles weergeven
Marktplein 9
8520
Kuurne
056 73 71 43
Nu gesloten
Alles weergeven