Richtlijnen heropening horecaterrassen op 8 mei

Gepubliceerd op dinsdag 27 april 2021

Het overlegcomité herbevestigde dat de horecaterrassen terug kunnen openen vanaf 8 mei. 

Onder een horecaterras verstaan we: ​​​een open terras dat een onderdeel is van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of catering onderneming dat gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan:

  • waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en spijzen voor directe consumptie worden aangeboden,

  • moet minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden,

  • mag aan de open zijde NIET deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering.

  • Terrassen in een gesloten publieke ruimte (zoals een winkelcentrum) vallen hier niet onder.

Onderstaand de belangrijkste richtlijnen. Meer informatie vind je in het protocol.

  • Max. 4 personen aan één tafel, behalve indien het over personen gaat die onder eenzelfde dak wonen. Kinderen <12 jaar moeten meegerekend worden.
  • De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter. 
    Let op: tussen de ‘tafelgezelschappen’ impliceert dat er steeds 1,5m moet vrij zijn tussen de rugleuningen van de gasten van verschillende tafels. Niet louter tussen de tafels.
  • Chirurgisch mondmasker verplicht voor personeel.
  • Mondmasker is verplicht voor klanten (in zoverre ze aan tafel zitten)
  • Er wordt alleen aan tafels bediend, dus géén statafels of walking lunches of -diners. Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Klanten dienen tevens aan hun eigen tafel te blijven zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan.
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen.
  • De openingsuren zijn beperkt van 8u tot 22u.  De verkoop van alcoholische dranken in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, blijft verboden vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur 's morgens, met uitzondering van de verkoop aan klanten van de terrassen van een horecazaak tot aan het sluitingsuur.
  • Geluidsniveau max. 80 dB.
  • Er wordt geen verplichte voorafgaande registratie opgelegd.

Raadpleeg hier het volledige protocol.