Een horecazaak starten

Horeca Vlaanderen, Guidea (het Kenniscentrum voor toerisme en horeca), VLAIO en Toerisme Vlaanderen helpen je als startende horecaondernemer vooruit door het aanbieden van brochures en tools.

De uitgebreide startersbrochure van Horeca Vlaanderen bevat alle formaliteiten en een overzicht van de belangrijkste wetgeving. Een must-read voor elke startende horecaondernemer!

Guidea (Kenniscentrum voor toerisme & horeca) loodst door de verschillende stappen met tal van tips en inspiratie van ondernemers uit de horecasector. Bovendien kan je op hun website een financiële simulatie maken van jouw horecazaak.

Bovendien is een horecazaak onderworpen aan tal van reglementeringen, vergunning- en meldingsplichten. De belangrijkste vergunningen die je nodig hebt zijn:

  • Hygiëneattest
  • Drankvergunning
  • Muziek (Sabam – Billijke vergoeding)
  • FAVV Vergunning

Verder kan het ook zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Hiervoor informeer je best even bij de gemeentelijke dienst 'ruimte & omgeving'.

Via Guiea.be vind je bijkomende informatie m.b.t. de verschillende vergunningen.