Gele doos redt je leven

Gepubliceerd op Maandag 06 september 2021

De komende maanden verdelen de 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten van W13 de Gele doos. Het gaat om een – gele – brooddoos waarin al je medische gegevens zitten. De doos zit standaard in de deur van de koelkast. In Zuid-West-Vlaanderen krijgen 80-plussers en mensen die speciale zorg nodig hebben het eerst een Gele doos.

Hulpverleners willen geen tijd verliezen als ze iemand medische hulp moeten geven. Bij jou thuis kan de Gele doos ervoor zorgen dat dit niet gebeurt: in die brooddoos, die in de deur van de koelkast te vinden is, zitten persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens. Zo kunnen de hulpdiensten meteen het nodige doen en de persoon in nood snel en efficiënt helpen. Wie een Gele doos in de koelkast heeft zitten, kan dat aangeven door een speciale sticker op de achterkant van de voordeur te plakken.

In de Gele doos zit een ringboekje waarin heel wat contact-, persoons- en medische gegevens staan. Dat boekje zit in een pochetje, waarin je ook een kopie van je medicatieschema en andere documenten (kopie wilsbeschikking, info over ziektebeeld en allergieën …) kan steken. Uniek is bovendien dat er standaard een vermissingsfiche in te vinden is: zo kan er bij een vermissing sneller worden gereageerd.

Het is belangrijk om de documenten van de Gele doos goed in te vullen. Die kan je zelf of met hulp (van familielid, vrienden, mantelzorger, thuiszorg …) invullen. Sowieso is het interessant om deze documenten samen met iemand te overlopen. Er is ook voldoende plaats voorzien om gegevens op te schrijven. Let erop dat de gegevens up-to-date zijn. Met andere woorden: kloppen bepaalde gegevens niet meer, doorstreep ze en schrijf de meest recente informatie op.

De 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten, die zijn verenigd in welzijnsvereniging W13, beslisten samen om de Gele doos eerst uit te delen onder de 80-plussers en mensen die speciale zorg nodig hebben. De Gele doos is voor elke inwoner gratis.