Zomer vol sfeer en beleving

Gepubliceerd op Dinsdag 21 juni 2022
K

Kuurne maakt zich klaar voor een zomer boordevol sfeer en beleving. Ondanks de centrumvernieuwing wordt het niet alleen een stoffige maar vooral ook een toffe zomer.  Zomerconcerten, luisterverhalen, festivals, comedy, Sunny Stones, wandelingen en veel speelplezier. Een overzicht van de gemeente en heel wat partners vind je op www.kuurne.be/kuurnezomert en op een handige planner in INFOKuurne.

Zomer vol sfeer

De centrumstraten van Kuurne zijn opnieuw omgetoverd tot  gezellige kleurrijke zomerstraten. 1000 meter vlaggenlijnen met vlagjes in felle kleuren wapperen vrolijk boven de straten. Ook Sente en Sint-Pieter werden niet vergeten! Overal duiken de zonnebloemen opnieuw op. Volg de zonnebloempaden of spot de zonnebloemvlaggen.

Fietsers en wandelaars worden geprikkeld om hun route langs de Leie even te verlaten en te proeven van de sfeer van #kuurnezomert. Op het kruispunt met het jaagpad en de Luit.Gen.Gérardstraat staat een grote eyecatcher in een zomers jasje.

Burgemeester Francis Benoit: “Iedereen is welkom in Kuurne. De toeristische as die het jaagpad is, daar staat ons logo om richting te geven Kuurne binnen te rijden. Een verborgen parel rust ligt vlakbij. Genieten op uw tocht.”

Proeven van muziek en cultuur

Het Sint-Pietersfestival bijt de spits af van vrijdag 24 tot woensdag  29 juni. Het Koninklijk Feestcomité Sint-Pieter voorziet optredens, dj’s, Ezel Walk&Run, kubb, eierwerpen en een Sint-Pieterskoerse.

Ook de kiosk komt terug … zes weken lang gratis muziek op het marktplein! De samenwerking tussen lokale horeca (PLatse Leeft) en het gemeentebestuur zorgt voor een vierde zomer vol muziek in het centrum. Ook dit jaar zorgen we voor een portie gemengd vol lekkere muziekstijlen, ook met talent van eigen bodem. Op vrijdag 15 juli bijten we de spits af met Obi-as XXL. Project X sluit de zomerconcerten af op 26 augustus.

De mini-cinema’s van de voorbije coronajaren worden vervangen door comedy. Na een 'Bad Vol Leute' 20 juni in het zwembad zorgen we voor ‘Leute in den hof’ op 18 augustus bij de school Pienter. Heel wat topcomedians staan op het podium: Seppe Torremans, Soe Nsukin en Raf Coppens.

Op 14 augustus wuift  Orde van de Ezel het groot verlof uit met ‘Kuurne Balkt’ onder de klokkentoren  van Sint-Pieter.

Op 2,3 en 4 september vier Sente feest met onder meer ‘The Dirty Daddies’ en de Sint-Katrienrit.

Maak kennis met de centrumvernieuwing

Kuurne ondergaat een grondige facelift, zowel onder als boven de grond. Het zijn de grootste werken van de voorbije decennia in onze gemeente. Vanaf juli willen we iedereen – jong en oud – laten kennismaken met deze werken aan de hand van een interactieve wandeling. Op vijf locaties vind je een bordje met een QR-code. De bordjes geven uitleg over de verschillende aspecten van de centrumvernieuwing. Hoe werkt het warmtenet? Waarom worden de rioleringen vervangen? Waarom pakken we de bovengrond van het Marktplein aan? En hoe zal het er in de toekomst allemaal uitzien? Dit alles wordt doorspekt met doe-tips en wist-je-datjes op maat van kinderen en volwassenen, met beeld en geluid!
Ben je digibeet? Neem dan vanaf juli een folder uit de flyerhouder aan de voorzijde van het gemeentehuis. Vragen? Altijd welkom op het wekelijkse werfcafé in de Kerkstraat nr. 10 tussen 11u en 11u30.

Spring zeker eens binnen bij onze lokale handelaars als je Kuurne bezoekt deze zomer. De grote werken in het centrum zijn geen evidentie voor hen. Als gemeente geven we hen een duwtje in de rug met opvallende doeken in het straatbeeld. Sinds kort prijken ze met hun product op heel wat toegangswegen naar en in ons centrum.

Vanaf 20 juli t.e.m. zondag 14 augustus organiseren we opnieuw een tombola-actie. Bij elke aankoop bij een deelnemende handelaar ontvang je een lotje. De lotjes kunnen gedeponeerd worden in de gemeentelijke dienstverleningspunten en de deelnemende handelaars. Deelnemers maken kans op een VIP-arrangement bij de horeca bij het laatste kioskconcert. Een win-win!

Festivalzomer

Heel wat externe partners zorgen voor de kers op de taart van #kuurnezomert.

Op 1 en 2 juli vindt op en rond site Sabbe Obscuur plaats, een tweedaags Open Air festival. Zowel fans van Techno, House, Electronica, Funk, Disco, Dub, Hip Hop komen aan hun trekken.

Op zaterdag 9 juli tovert het team van PLatse Doen de site van De Vlaskouter opnieuw om tot een groots Kuurns muziekffestival. Openen doen ze met Kuurns talent The Waltz, gevolgd door een West-Vlaams feest met Flip Kowlier en De Dolfijntjes.

Ook Road Rock nestelt zich nu in Kuurne op De Vlaskouter op  27 augustus. Ze pakken uit met een schitterende line-up: Hooverphonic, Therapy?, Dirk., Rhea,...  Een Live Music festival ten voordele van kansarme kinderen.

Op 17 september vindt het feestelijk hoogtepunt plaats van het 50-jarig bestaan van ons zwembad. Het wordt een gratis festival voor jong en oud met heel wat klinkende namen op de affiche: Sarahzingt!, The Ed Sullivan Quartet XXL, Zinger, DJ’s Kobe Ilsen en Viktor Verhulst, …

Kinderen baas

Van 20 juni tot eind september vind je opnieuw een pop-up speelzone voor het gemeentehuis. De piratenboot van vorig jaar maakt plaats voor een eigenzinnige speelraket die kinderen naar andere oorden brengt. Het interieur van de raket is een cockpit vol stimulerende spelprikkels. Na het beklimmen van de cockpit kunnen de kinderen een mooi overzicht krijgen over de kosmos. De speelraket is van de hand van Kabinet O uit Gent.

Vlakbij de speelzone op het Marktplein vind je ook één van onze drie smotspots. De andere zonnecrèmezuilen staan opgesteld aan de sporthal en het speelplein in het Sportpark.

Ook de bibliotheek is tijdens de zomermaanden op zoek naar jonge speurneuzen!  Zowel jongere als oudere kinderen kunnen op schattenjacht met vlieg en ambroos in de tuin rond de bib en de bib zelf. Wie de raadsels juist oplost, krijgt een geurig geschenkje!

Kuurne surft ook mee op de succesvolle golf van Happy Stones. Het Jeugdatelier ging de voorbije maand aan de slag met stenen en zonnebloemen. Het resultaat? Een kleine honderd ‘Sunny Stones’. Ze worden verstopt in Sente, Sint-Pieter en Sint-Michiel op plaatsen waar heel wat kinderen komen of waar mensen eventjes pauzeren of genieten. Heb je een Sunny Stone gevonden? Deel dan een foto met de hashtag #kuurnezomert. Je kan de steen laten liggen voor de volgende vinder of op een andere plaats in Kuurne leggen. Op die manier kan de steen reizen doorheen onze gemeente en veel vinders blij maken. 

Op zondag 18 september wordt het Kuurnse Marktplein voor de 22ste keer omgetoverd tot één groot gratis speelparadijs voor de Kinderfoor. Zowel peuters, kleuters als lagere schoolkinderen kunnen hun hart ophalen en kiezen uit meer dan 50 activiteiten. 

Ontdekken

Kuurne ontdekken kan met de nieuwe KW zomerzoektocht. De Krant van West-Vlaanderen maakte een ‘groene’ tour door Kuurne, goed voor 9,6 kilometer wandel- en zoekplezier. Start- en eindpunt is net zoals de ezelgemwandelroutes aan de Kubox. De brochure verscheen in de krant van 3 juni. Zoek het antwoord op de vragen en maak kans op mooie prijzen. Een brochure ophalen kan in onze dienstverleningspunten.

Of ben je meer op zoek een creatieve wandeling met een knipoog? Dan raden we je de ‘Tour Surprise’ aan. Sinds december ’21 vind je op 10 plaatsen kleurrijke kunstwerken in de publieke ruimte: een bandiet die zich schuilhoudt in een duiker, een breedsmoelkikker die je aanstaart van op de stoeprand, een levensgroot cadeau waar je het niet verwacht, …  Je vindt de streetart in de meest onverwachte hoekjes langs de zwarte ezelgemwandelroute.

De podcast ‘Het Bankje’ brengt theater en kunst op een laagdrempelige manier tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje, scant een QR-code en bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen. Het Bankje kan je beluisteren van 1 juli tot 30 september 2022 op 10 locaties in Kuurne: de Vlindertuin, Jachthaven jaagpad, Leiemonument jaagpad, speelplein Boomgaardstraat, Vlaspark, Marktplein (3 banken), aan de pop-up speelzone Marktplein, jeugdcentrum, Groene Long ’t Slot, St-Pieterskerk en ‘tSenter.

Op ga je liever op zoek naar schatten tijdens de Grote Kuurnse Rommelmarkt in de centrumstraten? Dit kan op  zondag 14 augustus dankzij de Ommeganckgezellen.

Sporten en beleven

Op 27 en 28 augustus vindt een Wakeboardfestival plaats in samenwerking met café Batoo. Een boot creëert de golven, boarders demonstreren hun beste tricks ter hoogte van de jachthaven in Kuurne.

Op zaterdag 3 september organiseren de Ververieders de 12 uren van Kuurne op de renbaanpiste. Een uitdaging voor fervente sporters, leutige vriendenbendes en alles wat daartussen valt. En een knipoog naar de voorloper ‘de 24 uur van Kuurne’.  Met je deelname steun je de organisatie ‘Ouders van verongelukte kinderen’. De Ververieders gaan voor de helft van de uren,  maar het dubbel aan ambiance en randanimatie! 

Van 3 september tot 16 oktober kan je in Roterij Sabbe terecht voor de tentoonstelling rond onze Kuurnse trots Oshin #beyourownlegend. Zij is een vaste waarde in de bokssport en rijft grote titels aan de lopende band binnen. De tentoonstelling toont alle facetten van haar rijke persoonlijkheid. Ter plaatse kan je ook een boek over haar levenswerk en –wijze kopen.

Info

Ben je het overzicht een beetje kwijt? Geen nood! Volgende week valt het magazine INFOKuurne in elke Kuurnse brievenbus. In de middenkatern vind je een uitneembare zomerplanner met alle activiteiten.

Raadpleeg het aanbod hier

Pik je één van de activiteiten op? Deel dan je foto met de #kuurnezomert!