Stem voor ons zonneproject

Het project 'Breng jij ook zon in Kuurne?' is genomineerd voor de Belfius Smart City Award 2017. Maar er is meer ... we maken ook kans om de publieksprijs mee naar huis te nemen.
Daarvoor hebben we massaal jullie stem nodig!

Deelname

Deelname is heel eenvoudig. Je surft naar https://smartbelgium.belfius.be/deelnemers/kuurne-schijnt-zon-iedereen en stem op Kuurne. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging om jouw stem te valideren. Je kan slechts éénmaal stemmen.

Toon dat je een trotse inwoner bent en stem op ons 'smart' project. Stemmen kan nog t.e.m. zondag 18 maart middernacht. Op 21 maart weten we of de publieksprijs en award in de categorie <30 000 inwoners in ontvangst mogen nemen.

Zonneproject

Een 20-tal openbare gebouwen en het OCMW werden onlangs voorzien van 1 800 zonnepanelen. Een slim bijhorend financieringsmodel levert de gemeente en haar inwoners weldra groene en financiële winst op.
Kuurne onderzocht maandenlang de markt naar betaalbare oplossingen om zonne-energie op te wekken via haar gemeentelijke gebouwen. Die vond ze in de loop van 2017 bij Beauvent: een coöperatieve die de nodige panelen en installaties financiert, installeert en onderhoudt. Het resultaat? 342 ton minder CO2-uitstoot en 450 000 kWh groene stroom op jaarbasis, een equivalent van pakweg 130 modale gezinnen.

Participatie

Als inwoner van Kuurne kon je op verschillende manieren meestappen in dit project:

  • Je kon mee investeren in de zonne-installaties op de daken van Kuurne
    In minder dan 12 uur tijd kochten 113 Kuurnse inwoners aandelen. Er zijn 1 010 aandelen aangekocht, voor een totaal van 252 500 euro. Of nog: gemiddeld werden 9 aandelen gekocht. Het volledige kapitaal dat BeuaVent wilde ophalen voor de zonne-installaties, werd enkel en alleen bij de Kuurnse gemeenschap opgehaald.
  • Daarnaast kon je intekenen op de door BeauVent gelanceerde groepsaankoop voor een zonne-installatie op jouw dak. De groepsaankoop wordt begeleid door de energie-experten van BeauVent. 18 partijen uit Kuurne stapten mee in dit verhaal, goed voor een reductie van 11,89 ton CO2 op jaarbasis
  • Wou je liever niet zelf investeren maar graag zonnestroom aan een vast voordelig tarief genieten? De coöperatie BeauVent investeert dan in de installatie op jouw dak. Twee partijen uit Kuurne stapten in in dit verhaal, goed voor een reductie van 1,085 ton CO2 op jaarbasis.

Pioniersproject

Kuurne mocht haar zonneproject al toelichten op diverse fora in Vlaanderen.

Dit leverde ons onlangs een nominatie op voor de Belfius Smart City Award: https://smartbelgium.belfius.be/deelnemers/kuurne-schijnt-zon-iedereen. In januari ontvingen we de Klimop Award van Natuur.koepel.

Meer weten?

Wim Dewever (wim.dewever@kuurne.be)

www.beauvent.be/kuurne

Aangemaakt op: 05/03/2018