Spreuken in het Kuurnse straatbeeld

Gepubliceerd op Dinsdag 10 maart 2020
Communicatie

Dinsdag 10 maart stelde Kuurne de actie geluksspreuken in het straatbeeld voor. Niet minder dan 85 etalages en vitrines in Kuurne worden opgefleurd met fijne geluksspreuken, woordspelingen of quotes. Doel? Inwoners gelukkig maken en mensen alert maken voor het mentaal welbevinden van vrienden, familie of klanten? Spot jij ze langs Kuurnse wegen?

Geluksgemeente

Vrijdag 20 maart is het internationale dag van het geluk. Als geluksgemeente willen we dit gevoel een duwtje in de rug geven. Vorig jaar hebben de gemeentelijke diensten heel wat geluk verspreid onder de inwoners. De groendienst verdeelde gratis bloemzaadjes tijdens hun snoeironde, de cultuurdienst verlootte gratis tickets voor cultuurvoorstellingen. Bij onze zeven dienstverleningspunten kon je gratis chocolaatjes krijgen en bofkonten Jonas en Jasper werden getrakteerd op een uniek bezoek achter de schermen van de nieuwe politiekazerne in Kortrijk.

Dit jaar gooien we het over een andere boeg. In samenwerking met Logo Leieland en onze handelaars fleurt Kuurne de vitrines en etalages van handelszaken, gemeentelijke gebouwen en scholen op. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen of een geluksquote om even bij stil te staan.

Doel? Een instant glimlach opwekken op het gezicht van elke Kuurnenaar, mensen een goed gevoel geven en alert maken voor de mentale veerkracht van je buur, vriend of collega.

Bram Deloof, schepen van geluk: "Veerkracht is je vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. We kunnen niet alle tegenslagen ongedaan maken of alle stress wegnemen; we zien wel dat bij bepaalde mensen tot groepen van onze inwoners de veerkracht vermindert. Bovendien blijkt het erover praten of ergens een ruggensteuntje zoeken, geen evidentie tot zelf een drempel. Met deze actie willen we dit taboe op een laagdrempelige manier doorbreken. We gebruiken de vitrines van de handelaars als uitstalraam voor onze actie. We pogen om via de spreuken de mensen naar de hulpverleners te sturen. Iedere deelnemer  krijgt promomateriaal over mentale veerkracht om te verspreiden onder inwoners en klanten. Vaak zijn zij een aanspreekpunt of antenne voor mensen die het wat moeilijker hebben​."

Vanaf midden maart tref je de gepersonaliseerde geluksspreuken in het straatbeeld aan. Zin om mee te doen? Dit kan! Word geluksambassadeur en schrijf een inspirerende boodschap op jouw raam die je wil delen met je buren of passanten.

Kuurne gelukt

Geluk vormt één van de acht speerpunten van het meerjarenplan 2020-2025. Maar wat omvat nu net ‘geluk’ en hoe kan je als gemeente of als inwoner hieraan timmeren? Het is een ambitie van Kuurne die verwezen zit door heel wat domeinen: sociaal beleid, sport, vrije tijd, onderwijs, cultuur, …

Burgemeester Francis Benoit: "Deze actie kadert binnen het beleidsplan tijd voor ruimte. De sterkte van Kuurne is de warme gemeenschap. Geluk zit in kleine dingen. Een spreuk met een knipoog schept een lach. Mensen vergeten dit soms.  En een gelukkige burger smaakt naar meer. "

Wedstrijd

Op www.kuurne.be/geluk vind je een lijst van alle deelnemende handelaars, scholen en diensten. Op acht verschillende etalages onder de deelnemers tref je een rode letter aan in de spreuken. Verzamel alle rode letters, vorm er twee woorden mee en bezorg jouw oplossing aan het onthaal van het Sociaal Huis. Je maakt kans op een mooie prijs.

Info

www.kuurne.be/geluk
sofie@logoleieland.be