Retroactieve investeringspremie zonnepanelen

Gepubliceerd op Donderdag 19 augustus 2021
20 juli 202119 januari 2022

Heeft u een digitale meter, en zonnepanelen geplaatst vóór 2021?  Vanaf 20 juli 2021 en tot en met 19 januari 2022 kunt u uw aanvraag indienen voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.

De aanvraag verloopt via Fluvius, via het digitale loket in Mijn Fluvius.

De doelstelling is om alle premies die voor half november werden aangevraagd nog dit jaar uit te betalen. 

  • Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan vanaf 20 juli 2021 de aanvraag voor de retroactieve investeringspremie indienen en heeft tot en met 19 januari 2022 de tijd
  • Wie nu nog een klassieke Ferrarismeter heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025). 

    Heeft u een hoog zelfverbruik of past u uw gedrag aan om dat te bereiken en zodoende op een relatief laag elektriciteitsverbruik het nettarief moet betalen? Dan kan de digitale meter voor u een financieel voordeel betekenen: het prosumententarief valt immers weg en wie zelf een digitale meter aanvraagt, krijgt bovendien een bonus van 100€ bovenop de premie. 

Let op: heeft u geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp? Dan kunt u bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen, ook in aanmerking komen voor de retroactieve warmtepomppremie. Vraag alvast tijdig de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan. De premie-aanvraag voor de warmtepomp (evenals de premie voor decentrale installaties zoals een micro-WKK of windturbine) kreeg nog geen definitieve goedkeuring. Meer informatie over die  premie-aanvraag, volgt nog. 

De belangrijkste voorwaarden op een rijtje

Om in aanmerking te komen voor de eenmalige retroactieve investeringpremie voor zonnepanelen, moet uw zonnepaneleninstallatie aan voorwaarden voldoen, zoals:

  • beschikken over een maximaal omvormervermogen van 10 kVA per EAN-nummer; 
  • in dienst genomen zijn in de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2020 (zie datum in het AREI-keuringsverslag);
  • beschikken over een digitale meter;
  • aangemeld zijn bij de distributienetbeheerder (Fluvius) uiterlijk op 1 oktober 2021.

 

Check alle voorwaarden.