Nieuwe verkaveling krijgt vrouwelijke straatnaam

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021
Ann Messelier toont waar nieuwe Trees Vancayseelestraat komt

Gisteren gaf de gemeenteraad haar principieel akkoord voor de ‘Trees Vancayseelestraat’ in Kuurne. Dit wordt de straatnaam voor de nieuwe verkaveling van Matexi langs de Rijksweg. De naamgeving vloeit voort uit de actie ‘meer vrouw op straat’.

De verkaveling van Matexi bestaat uit één nieuwe straat en één stuk private weg, goed voor 15 nieuwe woningen. Langs het gedeelte private weg, zullen de woningen een adres krijgen met de straatnaam’ Rijksweg’, gezien hier geen openbaar domein gerealiseerd wordt en men in principe langs de Rijksweg woont. Voor de toekenning van de nieuwe straatnaam, werd advies gevraagd aan de Kuurnse erfgoedvereniging Cuerna. Cuerna deed enkele voorstellen naar het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen gaf de voorkeur aan de naam 'Trees Vancayseelestraat'. Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad voor een definitieve beslissing.

Wie is Trees Vancayseele?

Trees Vancayseele heette eigenlijk Maria-Theresia Vancayseele. Ze was de eerste vrouwelijke schepen van Kuurne en zeer geliefd bij de bevolking onder de naam "Trees".  Ze was schepen van 3 januari 1977 tot eind 1982. Ze was bevoegd voor jeugd, gezinszorg, bejaarden- en gehandicaptenzorg en volksgezondheid. Ze was de bezieler van het jeugdcentrum (1981). Ze was enorm sociaal geëngageerd en zeer actief in de parochie. Na haar mandaat werd ze ereschepen van Kuurne. Ze overleed op 86-jarige leeftijd in juli 2017.

Een vrouwelijke straatnaam in Kuurne is redelijk uniek. Schepen Ann Messelier: “In Kuurne dragen slechts 2 van de 207 Kuurnse straatnamen de naam van een vrouw. Vrouwen hebben een belangrijke rol in onze maatschappij en in de wereld. Ze zijn veelal op de achtergrond actief, maar hun solidariteit, zachtheid en strijdvaardigheid is enorm. Dit willen we onder de aandacht brengen. Het is aan  ons om de precaire rechten van de vrouw te blijven verdedigen en hen in het straatbeeld te brengen. Ik ben blij dat we nu de daad bij het woord kunnen voegen.”