Kindergemeenteraad '21-'22

Gepubliceerd op maandag 27 september 2021

Bas Stockman verkozen tot nieuwe kinderburgemeester

Het nieuwe schooljaar is gestart, de covid-19 maatregelen zijn versoepeld, een gewone kindergemeenteraad kan terug verkozen worden! Na de alternatieve kindergemeenteraadsverkiezingen van vorig schooljaar trokken 137 leerlingen van vijf Kuurnse basisscholen naar de stembus in het jeugdcentrum Sint-Michiel.

 
fakkel doorgeven aan nieuwe kindergemeenteraad

In het voorjaar van 2021 trok de stembus naar de verschillende scholen om toch een kindergemeenteraad aan te stellen. De corona-veilige kindergemeenteraad kon door de verstrengde maatregelen niet fysiek samenkomen en dat zorgde ook voor een mindere werking. De leden van de kindergemeenteraad hadden veel ideeën maar de corona-maatregelen waren een struikelblok voor de effectieve uitvoering.

"De vorige kindergemeenteraad had een moeilijke opdracht, in coronatijden hun ideetjes uitwerken tot projecten bleek niet altijd even vlot te verlopen. Nu geven ze na een half jaar de fakkel door aan een nieuwe kindergemeenteraad en kinderburgemeester. De werkgroep zal de vorige kindergemeenteraadsleden nog bevragen naar hun inbreng voor de Kuurnse jeugd. Op deze manier zal hun inspiratie niet verloren gaan" - Francis Benoit, Burgemeester

De vorige kindergemeenteraadsleden zorgden voor muzikaal plezier voor kinderen op het marktplein. Voor de eerste keer was er een zomerconcert voor kinderen op de kiosk. Als bedanking voor hun inzet trokken ze met de hele groep naar Bellewaerde om  hun half jaar als kindergemeenteraad in schoonheid af te sluiten.

de volledige ploeg wil zich inzetten voor de kuurnse kinderen

De pas verkozen kindergemeenteraad heeft een spannende week achter de rug. Op donderdag trokken 137 kinderen van het zesde leerjaar naar de stembus in jeugdcentrum Sint-Michiel. Daarna was het nog enkele uren nagelbijten en in spanning afwachten op het telefoontje uit de vrijetijdsdienst. Maar liefst vierentwintig kandidaten uit vijf verschillende scholen probeerden hun klasgenoten te overtuigen met hun ideetjes voor een beter en kindvriendelijk Kuurne. Achttien kandidaten kregen donderdagavond te horen dat ze verkozen zijn als lid van de nieuwe kindergemeenteraad.

Zondagochtend 26 september kwam de kersverse kindergemeenteraad samen voor een geheime zitting. Na een kennismakingsronde ging de groep over tot het verdelen van de verschillende functies. Na verschillende stemrondes waren de rollen als raadslid, schepen en kinderburgemeester verdeeld. Tijdens de verkiezingsshow in het gemeentehuis werden de kinderen voorgesteld aan het publiek met de officiële eedaflegging.

"Graag zou ik een camping voor kinderen organiseren in Kuurne. Maar de ideeën van de volledige kindergemeenteraad zullen we meenemen naar de vergadermomenten. De graffitimuur voor en door kinderen is één van de voorstellen in de groep dat ik ook heel leuk vind! Het belangrijkste is dat we er samen zijn voor alle Kuurnse kinderen!" - Bas Stockman, kinderburgemeester | VBS St.-Michiel

Het team van achttien leden komt binnenkort samen om hun jaarprogramma vast te leggen. Daarnaast zullen ze ook door hun meter/peter meegevraagd worden op tal van activiteiten. De verschillende gemeentelijke diensten en adviesraden kunnen ook beroep doen op de kindergemeenteraad om hun advies te bevragen over bepaalde dossiers. De kindergemeenteraad krijgt als taak om hun eigen werking te organiseren maar ook het belang van de Kuurnse kinderen te verdedigen en problemen aan te kaarten bij het gemeentebestuur.

Nu kijkt de groep vooral uit naar de Ezelsfeesten, in het bijzonder naar de Ezeltjesworp. Deze is na twee jaar afwezigheid terug van weggeweest. Bas Stockman zal samen met zijn voorganger Stach Vanhaecht en Koning Ezel de brandweerladder beklimmen en de hoogte trotseren. Samen zullen ze de tramstatie en de kinderen bedelven onder ezeltjes en snoepgoed.

Het voltallige gemeentebestuur wil de nieuwe groep heel veel succes en plezier toewensen in het komende schooljaar.

 

 

Kindergemeenteraad 2021-2022
samenstelling kindergemeenteraad '21-'22

Bas Stockman | Kinderburgemeester [VBS St.-Michiel]

Saartje Vanwonterghem | Eerste kinderschepen [VBS St.-Pieter]

Lane Braekeveld | Tweede kinderschepen [VBS St.-Michiel]

Floor Prinzie | Derde kinderschepen [Centrumschool]

Jade Vandeburie | Vierde kinderschepen [Pienter]

Katho Coopman | Vijfde kinderschepen [Go De Boomgaard]

Kindergemeenteraadsleden

Maud Bertier, Lucas Herten, Thibault Devos [VBS St.-Michiel]

Axl Tytgat, Jonas Halsberghe, Lenn Devlaminck, Merel Dewaele [Centrumschool]

Salma Arrazouki, Mathis Dusselier [VBS St.-Pieter]

Eloïse Van Laere, Lore Wambacq [Pienter]

Maithe Debrabandere [Go De Boomgaard]