Hout stoken: waar let ik op

Gepubliceerd op Woensdag 26 oktober 2022

Hout stoken voor de verwarming van je woning of gewoonweg voor de gezelligheid is minder onschuldig dan het lijkt. Het zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen en kan zo geurhinder en gezondheidsproblemen veroorzaken voor jezelf en je buren. Als je toch wil stoken met hout of je hebt geen alternatief, kan je nog altijd heel wat uitstoot voorkomen. We zetten de belangrijkste tips voor het stoken met hout  voor jou op een rijtje.

infographic over stoken

Wat mag ik wel en niet verbranden in mijn kachel?

Stukhout, gecertificeerde houtpellets (geperst houtstof), houtbriketten (geperst hout) en fossiele vaste brandstoffen (steenkool) zijn wettelijk toegelaten brandstoffen. Afval en behandeld hout verbranden is sowieso verboden. De verbranding van afvalstoffen, waaronder biomassa-afval, is volgens de Vlaamse Milieuwetgeving (VLAREM) in huishoudelijke stooktoestellen niet toegelaten:

  • houtafval
  • huishoudelijk afval
  • snoei- en groenafval

Uitzondering

Alhoewel de verbranding van droog onbehandeld houtafval zoals o.a. fruitkisten en paletten wel wettelijk is toegelaten, wordt dit vanuit het voorzichtigheidsprincipe toch afgeraden. Paletten en fruitkisten zullen niet steeds zuiver zijn. Het is voor de gebruiker vaak niet duidelijk of zichtbaar of zulk hout onbehandeld of voldoende droog is.
Veelgestelde vragen

vmm