Glasbol opgefleurd

Gepubliceerd op Woensdag 26 juni 2024
glasbol

Glasbol- en textielcontainersite wordt een opgefleurde plaats vrij van zwerfvuil en sluikstort 

We weten uit onderzoek en uit ervaring dat vuil bijkomend vuil aan trekt. Bovendien blijken glasbollen en textielcontainers soms trekpleisters te zijn voor sluikstorters. Daar willen we verandering in brengen. Imog stapte samen met de gemeenten in een project van Mooimakers. Voor dit doelplaatsproject voorziet Mooimakers financiële ondersteuning om specifieke probleemlocaties aan te pakken. We kozen er voor om in tien gemeenten een glasbolsite op te fleuren. 

Voor de projectaanpak maken we gebruik van het zespijlerbeleid om zwerfvuil en sluikstort aan te pakken. De zes pijlers zijn: communicatie, preventie, infrastructuur, participatie, omgeving en handhaving. Op elke glasbolsite worden nulmetingen uitgevoerd en meteen na de opfleuring starten dan de effectmetingen. Zo willen we de effecten van de opfleuring kwantificeren. Alle ervaringen worden gedeeld met Mooimakers, aan wie we moeten rapporteren.

Samen met de gemeente Kuurne kozen we ervoor om de glasbol en textielcontainers op de parking op de hoek van de Veldm. Montgomerystraat en Nieuwenhuyse aan te pakken. De buurtbewoners kregen in 2023 een brief met de vraag of ze ideeën hadden voor de opfleuring. Imog zorgde ervoor dat er een vrijwillige glasbolmeter kwam voor deze glasbol. De gemeente Kuurne schilderde de ondergrond en zorgde voor een opfleurende plantenbak. Kunstenaar David Duits schilderde de glasbol en er kwam een spandoek van Mooimakers met een duidelijke boodschap. Zo worden de bezoekers aangemoedigd om de glasbolsite proper achter te laten. 

Met deze opfleuring hopen we dat gebruikers meer respect tonen voor deze plaats en de site netjes blijven houden. Sluikstorters neem je afval terug mee of breng het naar het recyclagepark. We vragen de gebruikers om de sorteerregels voor glas te respecteren: enkel hol glas zonder deksel, dop of kurk mag in de glasbol. In de textielcontainer mag oude (kapotte) kledij, schoenen en huislinnen, maar wel droog en proper. Is de glasbol of textielcontainer vol dan neem je je afval terug mee naar huis of rij naar een andere glasbol of textielcontainer in de buurt. Laat na je bezoek ook je lege doos of plastiek zak met deksels niet achter aan de glasbol, die kan je thuis sorteren en meegeven met de huis-aan-huisophaling.

Kuurne en Imog doen veel inspanningen om de gemeente proper en net te houden. Het netheidsteam van de gemeente is wekelijks onderweg om vuilnisbakken te legen, zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. De gemeente kan ook rekenen op een sterke groep vrijwillige Mooimakers, groot en klein. Met deze verfraaiing van de glasbol- en textielcontainersite hopen we dat ook andere locaties langer proper blijven.