Corona-update

Gepubliceerd op Vrijdag 19 november 2021

Beslissingen overlegcomité 17 november

We hadden allemaal gehoopt op een winter zonder maatregelen. Jammer genoeg is het virus opnieuw stevig huis aan het houden. De huidige variant van het virus is drie maal zo besmettelijk als de variant waar we vorig jaar tegen streden. Daarom heeft het overlegcomité beslist om enkele maatregelen te nemen. In navolging daarvan nam ook het gemeentebestuur enkele beslissingen. Hieronder vind je een overzicht van de huidige maatregelen en beslissingen.

Mondmaskers

Er geldt opnieuw een algemene mondmaskerplicht in binnenruimtes.  De mondmaskerplicht geldt ook als er met het Covid Safe Ticket wordt gewerkt.  Dit betekent dat je in de horeca het mondmasker moet opzetten als je je verplaatst. Je mag dit wel afzetten als je aan tafel zit.

Staande recepties zijn niet langer toegelaten. Recepties kunnen wel doorgaan aan hoge tafels met barkrukken.

De leeftijd voor het dragen van een mondmasker wordt verlaagd naar 10 jaar.  Vanaf het 5 de leerjaar en in secundair onderwijs moet het mondmasker terug op in klas. Scholen moeten voldoende ventilatie voorzien en CO2 meters installeren.

Boosterprik

Iedereen wordt uitgenodigd voor een derde boosterprik.  Eerst zullen de 65-plussers en het zorgpersoneel aan bod komen, daarna de rest van de bevolking.

Telewerk

Telewerk wordt 4 dagen per week verplicht tot 12 december.  Na 12 december wordt dit verlaagd naar 3 dagen per week.  Er wordt een uitzondering gemaakt voor bedrijven waar dit niet mogelijk is.

Evenementen

Het gemeentebestuur besliste dat alle annuleringen in de gemeentelijke infrastructuur kosteloos zijn tot en met 31 januari 2022. Omboeken naar een grotere zaal is kosteloos mits beschikbaarheid.

Heel wat organisatoren en de gemeente zelf dienen bepaalde activiteiten te annuleren :

  • De extra activiteiten van de zwembaddagen dit weekend (zwembadfilm, grote speeltoestellen, aperitief in zwembad ...) en zwemwedstrijden op 28 november
  • Sint-elooisviering 27 november door Kuurnse ondernemers
  • De Kerstmarkt op Marktplein georganiseerd door Bra3comite
  • De centrumschool annuleert hun kerstmusical en kerstmarkt .
  • Ontvangst nieuwe inwoners op 8 december
  • Volksreceptie ism gemeentelijk Feestcomite op 2 januari 2022
  • Discotheek Diedjies sluit tijdelijk de deuren tot 26 december.
  • Tables d’hotes.

Culturele voorstellingen (Kuurns theater, concert Moed en Vlijt, Wim Mertens... ) gaan door mits mondmasker en Covidpas en aangepaste omstandigheden (ventilatie).

De activiteiten in Ter Groenen Boomgaard, met uitzondering bedankingsfeest vrijwilligers, gaan gewoon door.

Sportwedstrijden indoor en outdoor gaan door maar ook in de sporthal en kantine voetbal geldt Covid pas. Trainingen en zwemlessen gaan gewoon door.

Sneltests en Covid Safe Ticket

In discotheken en nachtclubs krijg je de keuze: na het tonen van je het Covid Safe Ticket, moet je ofwel een negatieve sneltest kunnen tonen, ofwel draag je binnen een mondmasker tijdens het dansen. Sneltests enkel geldig voor discotheken niet voor fuiven in een zaal.

Voor publieke en private evenementen moet vanaf nu worden gewerkt met het Covid Safe Ticket en met mondmaskers vanaf 50 personen binnen en vanaf 100 personen buiten.

Gezien dansfeesten verplicht worden met mondmasker, raden we organisatoren aan om de nodige maatregelen te nemen. Uitstellen naar een latere datum is aan te raden.

Huidige situatie en voorzorgsmaatregelen

Wees alert want de cijfers in Kuurne en de provincie West-Vlaanderen zitten zeer hoog boven de alarmdrempel ! Positief getest kan iedereen overkomen maar laat ons voorzichtig zijn zodat we het niet aan elkaar doorgeven.