Begraafplaats Kuurne krijgt (opnieuw) stevige opwaardering

Gepubliceerd op Donderdag 28 oktober 2021
Fotomoment op begraafplaats n.a.v. Zerkzoeker

Op de vooravond van Allerheiligen, lanceert de gemeente de digitale zerkzoeker in samenwerking met Leiedal. Dankzij deze applicatie vind je heel snel de laatste rustplaats van je dierbare terug.
Maar er is meer … in november start de gemeente met de aanleg van een ‘stilteplek’. Dit plekje onder de zilverberken moet troost bieden aan iedereen die daar nood aan heeft. Aangepast groen, zitbanken en een gedenkplaat zorgen voor een geborgen gevoel.

Weg naar graf van dierbare kwijt? Zerkzoeker helpt je op weg!

Ben je op zoek naar het graf van een dierbare of oude bekende, maar weet je niet meer precies waar dit graf, het columbarium of de strooiweide zich bevindt op de begraafplaats? Dan helpt de nieuwe applicatie ‘Zerkzoeker’ je verder op weg.

Je surft naar https://begraafplaatsen.kuurne.be of scant de QR-code. Je geeft bovenaan in het zoekveld de naam of de overlijdensdatum van je naaste in. Je krijgt meteen de locatie op plan te zien waar het graf, het columbarium of de strooiweide zich bevindt op de begraafplaats. Je kan deze kaart ook thuis afdrukken en meenemen bij jouw bezoek aan de begraafplaats van Kuurne. De paden op de begraafplaats zijn gecodeerd om snel de laatste rustplaats terug te vinden.

De toepassing is raadpleegbaar via smartphone, computer of tablet. De achterliggende databank word dagelijks geactualiseerd door onze dienst burgerzaken. Op de begraafplaats vind je binnenkort een bord met meer info over de toepassing.

Vragen of opmerkingen? Bij de dienst Burgerzaken kan je terecht met al jouw vragen over de graven op de begraafplaats. Ook voor eventuele wijzigingen op het plan of in de databank kan je bij hen terecht.

Burgemeester Francis Benoit: “ De zerkzoeker is de zoveelste stap in de digitalisering van onze dienstverlening. Inhoud die nu al deels voorhanden was, wordt via een toegankelijke applicatie nu ter beschikking gesteld aan onze inwoners en bezoekers van onze begraafplaats. Een win-win voor beide.”

De zerkzoeker kwam tot stand in samenwerking met de intercommunale Leiedal.

Inrichting stilteplek vanaf november

We worden er vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd: de pijn en het verdriet van afscheid nemen. En in coronatijden des te meer. Waardig afscheid nemen samen was zelden zo moeilijk.

Dit vormde de aanleiding om een stilteplek in te richten tussen de kapel en de zilverberken op onze Kuurnse begraafplaats. Een plaats die troost kan bieden aan iedereen. In samenspraak met de dienst groenbeheer, cultuur en welzijn zal de stilteplek in november verder vorm krijgen. Lage heuveltjes met struikgewas zorgen voor een geborgen gevoel. Bloembollen zullen in de toekomst deze plek verfraaien. Een gedenkplaat met een gedicht en zitbanken nodigen uit om even plaats te nemen, na te denken en tot rust te komen.

Schepen van burgerzaken Willem Van Wynsberghe: "Vaak hebben we tijdens corona te weinig of geen afscheid kunnen nemen van dierbaren. Dankzij de zerkzoeker kan je snel en gemakkelijk de laatste rustplaats van geliefden opzoeken.
Eenmaal de stilteplek klaar is, zal dit een plekje toevoegen aan onze begraafplaats waar lief en leed over de overledenen zal kunnen gedeeld worden. Door het creëren van een aangename, mooie en toch sobere herdenkingsplaats zetten we verder in op een menswaardig afscheid en herdenking van overledenen."

Opknapbeurt kapel en klokkentoren

In september kreeg de kapel en klokkentoren op de begraafplaats een grondige opknapbeurt. Ze werd behandeld tegen betonrot en kreeg een nieuw laagje verf. De kapel dateert van 1968 en is van de hand van architect Jos Bossuyt en aannemer Arthur Vandekerckhove. Deze erfgoedparel schittert als weleer.

"Vaak hebben we tijdens Corona te weinig of geen afscheid kunnen nemen van dierbaren, dankzij de zerkzoeker kan je snel en gemakkelijk de laatste rustplaats van geliefden opzoeken.

Eenmaal de stilteplek klaar is, zal dit een plekje toevoegen aan onze begraafplaats waar lief en leed over de overledenen zal kunnen gedeeld worden.

Door het creëren van een aangename, mooie en toch sobere herdenkingsplaats zetten we verder in op een menswaardig afscheid en herdenking van overledenen."