Gemeentebestuur beveelt algemene mondmaskerplicht aan voor alle publiek toegankelijke plaatsen

Gepubliceerd op Vrijdag 24 juli 2020

De gemeente Kuurne beveelt  een algemene mondmaskerplicht aan op alle publiek toegankelijke plaatsen. Bovendien adviseert de gemeente om  de contacten beperkt te houden. Ook gaan we strenger toezien met de politiezone Vlas voor wie de regels  niet naleeft. Vanaf 25/7 is het dragen van een mondmasker op het recyclagepark wel duidelijk verplicht!

Deze maatregelen werden op vrijdag 24 juli beslist op de gemeentelijke crisiscel. Helaas kregen we geen groen licht van de gouverneur en gezondheidsinspecteur om het advies tot algemene mondmaskerplicht te verplichten.  Maar we gaan hier positief mee om. Laat ons met Kuurne ook preventief handelen zodat we niet in een hogere fase komen. Gezondheid gaat boven alles. Als we we geen nieuwe lockdown willen maar perspectief voor de nabije toekomst, handel er naar en draag je mondmasker in alle publiek toegankelijke plaatsen.

Goede cijfers

De cijfers in Kuurne zijn tot op heden goed (1 positief geval in de laatste dagen). We zitten daarom nog niet in een hogere alert-fase. Niettemin willen we preventief alle inwoners oproepen om op publieke plaatsen toch je mondmasker te dragen. Het kan pas verplicht worden als we als gemeente in een alert-fase 3 zitten. Een kleine stijging van de cijfers kan hiervoor zorgen. Om niet elke dag bij te sturen, kiezen we ervoor om onze inwoners op te roepen hun mondmasker vanaf zaterdag 25 juli in alle publieke plaatsen te dragen. Op die manier kunnen we de cijfers in Kuurne mee onder de verplichte fase houden.

Aanbevelingen

De aanbeveling tot mondmaskerplicht geldt op het volledige grondgebied van Kuurne en vanaf de leeftijd van 12 jaar en dit op alle publiek toegankelijke plaatsen, behalve:

  • tijdens  verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step
  • tijdens de beoefening van een sportactiviteit
  • tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen
  • voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is

 Horeca

Voor horeca-zaken blijft de regeling gelden zoals federaal bepaald. In de horeca-zaak zelf draag je een mondmasker als je je verplaatst. Op het terras van de horecazaak moet je geen masker dragen wanneer je zit. Maar de controles worden verscherpt. Sommige zaken respecteren de afstandsregels niet. We zullen hierop toezien. En we herinneren aan de registratieplicht vanaf zaterdag 25/7.

Evenementen

De komende weken vinden er heel weinig evenementen plaats in onze gemeente.

Kiosk – Het gaat hier om een openluchtconcert waar je enkel mag aan deelnemen, indien je op een terras plaats neemt van de aanwezige horeca-zaken. Zitten, niet dansen. Bovendien moet iedereen de maatregelen opvolgen (vanaf zondag registratie via de horeca en zich verplaatsen met mondmasker op. Aan tafel mag je het mondmasker uitdoen.

Straat- en buurtfeesten - De mondmaskerplicht geldt ook daar. Registreren is niet verplicht, gelet op de aard van deze evenementen.

Wekelijkse markt op woensdag

Tijdens de markten worden de looplijnen heringevoerd en wordt er met stewards gewerkt die de mensen wijzen op de verplichtingen van het dragen van een mondmasker en het houden van de nodige afstand. 

Tracing

We raden aan al je contacten goed bij te houden en een telefoonnummer waarop je hen kan bereiken.

Meer info

Francis Benoit Burgemeester – 0486 24 83 64

Francis Watteeuw , waarnemend burgemeester 25 juli – 2 augustus