Het 'leeuwke na precies 100 jaar weer 'thuis'

Gepubliceerd op Zaterdag 20 juni 2020

“Zaterdag 20 juni 2020 komt het Kuurnse ‘leeuwke’ na precies 100 jaar weer ‘thuis’”, aldus Kuurns burgemeester Francis Benoit. “Ik ben trots en blij dat het beeld na vele jaren en inspanningen van velen eindelijk weer in handen van het gemeentebestuur is en we het zo aan de Kuurnenaars kunnen teruggeven”. 

Op 20 juni 1920 huldigde Kuurne zijn eerste oorlogsmonument in ter nagedachtenis van de Kuurnse slachtoffers van WO I: het beeld van een fiere Belgische leeuw – het leeuwke – die een Duitse adelaar overwon. Het monument werd betaald met de opbrengst van een geldinzameling om het lichaam van onze Kuurnse oorlogsheld Albert Vermoere te repatriëren. Die inzameling was zo succesvol dat men nog geld over had en Kuurne besliste om een oorlogsmonument op te richten.

In WO II konden de Duitse bezetters dit beeld niet aanzien en kapten de adelaar weg. Na de oorlog werd het verminkte beeld weggehaald. Het ‘leeuwke’ maakte vele omzwervingen om uiteindelijk te eindigen als tuinornament bij een privéwoning op de Brugsesteenweg in Kuurne. Nu, 100 jaar na datum besliste de eigenaar van die woning aan de Brugsesteenweg – bakker Filiep Depoortere – om het leeuwke terug te schenken aan het gemeentebestuur Kuurne. Het beeld werd geïntegreerd in een nieuw oorlogsmonument naar een ontwerp van Edgard Defoort.

De brochure met het verhaal over 't Leeuwke kan je verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis, de bib of vrijetijdsdienst.

Gerestaureerd Leeuwke aan de ingang van de gemeentelijke begraafplaats