Duurzame kleding

Inleiding

We kopen allemaal regelmatig nieuwe kleren. Meestal letten we op de kwaliteit en de prijs, of het goed zit, de kleur en de wasvoorschriften. Maar heeft u al ooit de vraag gesteld waar het gemaakt werd en in welke omstandigheden die kledij gemaakt werd?
Waarom niet kiezen voor trendy kleding die mens- en milieuvriendelijk wordt geproduceerd?
Wat dacht u van een garderobe die bestaat uit natuurlijke materialen, vrij van giftige bestrijdingsmiddelen of -verfstoffen en waar geen kinderarbeid voor werd ingezet?

Schone kleren

Meestal wordt onze kledij gemaakt in landen waar de loonkost lager is, de werkuren veel langer en de omstandigheden minder gunstig. Dit allemaal om de winstmarges zo hoog mogelijk te houden. Duurzaam consumeren betekent respect voor de medemens en z’n werkomstandigheden, dus kiezen voor kleren die in correcte omstandigheden gemaakt zijn.

De Schone Kleren campagne ijvert voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingsindustrie over heel de wereld. De campagne wil op een positieve manier actie voeren, vooral door consumentenacties, en wil geen boycot van één bepaald merk of keten.

De Schone Kleren Campagne vraagt aan alle bedrijven om een gedragscode te ondertekenen. Ze garanderen hiermee dat ze alleen kleding verkopen die gemaakt is in correcte omstandigheden: leefbare lonen, het recht op organisatie, geen gedwongen overwerk, geen discriminatie, veilige en gezonde werkomstandigheden, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid. Tegelijk werken ze mee aan een onafhankelijke controle op de naleving van de genoemde voorwaarden

Meer informatie op www.schonekleren.be

Biokatoen

Steeds meer gekende merken en winkelketens promoten biokatoen (bv. C&A, Nike, H&M en Zara). Dit is goed nieuws, de groei van de biokatoenmarkt is goed voor het milieu.
Bij de conventionele katoenteelt worden immers meer insecticiden gebruikt dan bij welk ander gewas ook, en bovendien zijn de gebruikte insecticiden vaak erg gevaarlijke en schadelijke varianten.

Hoe herken je biokatoen? Er bestaan flink wat labels en keurmerken voor kleding en textiel in het algemeen. De kwaliteit ervan kan sterk variëren.
Zo claimt Öko-tex 100 bijvoorbeeld dat het minder schadelijke stoffen bevat, zoals formaldehyde, zware metalen en pesticiden. Maar andere stoffen, zoals chloorbleekmiddelen, optische witmakers en synthetische weekmakers zijn niet verboden.
Andere labels zijn veel strenger op milieugebied, zoals bijvoorbeeld Biogarantie of EKO voor biologisch katoen.
Fairtrade textiel garandeert een eerlijke prijs voor de producenten. Katoen moet afkomstig zijn van bedrijven die de fundamentele ILO Conventies respecteren. Er is ook aandacht voor milieuvriendelijkere katoenteelt. Het gebruik van de schadelijkste pesticiden en ggo's is niet toegestaan.
Het is dus als consument belangrijk om bij de aankoop van kledij toch even stil te staan bij de aankoop van nieuwe kledij en zo goed mogelijk trachten na te gaan wat de oorsprong ervan is.