Kuurne zet in op kernversterkend winkelbeleid

Gepubliceerd op Woensdag 07 juni 2023
kernversterking

Op woensdag 7 juni stelde Kuurne samen met de verweefcoach hun kernversterkende acties voor. We matchen eigenaars van leegstaande panden met startende ondernemers. Op die manier verfraaien we het straatbeeld, krijgen startende ondernemers een podium en kunnen eigenaars hun leegstand pand in de kijker zetten. Kunstenares Saar Vandenheeden maakt  als eerste gebruik van dit aanbod in de Kerkstraat 15.

Leegstand in het centrum is iets waar veel steden en gemeentes mee te maken krijgen, ook Kuurne. Banken trekken weg uit de handelskernen, baanwinkels groeien verder, het succes van e-commerce. Ook de coronacrisis heeft deze trend in de hand gewerkt. Daarenboven is de omvangrijke centrumvernieuwing ook geen evidente periode voor de handelaars. Toch vonden de voorbije maanden hele wat nieuwe ondernemers de weg naar onze handelskern . Kuurne wil deze dynamiek verder ondersteunen met het project ‘Start in Kuurne’ in samenwerking met de verweefcoach van Leiedal.

Verweefcoach Alien Decock: “ Als verweefcoach van Leiedal probeer ik de bedrijvigheid in woonkernen te behouden en te (her)activeren. Dat gaat van het in kaart brengen van die leegstand maar ook de match maken tussen vraag en aanbod. In samenwerking met Kuurne zetten we acties op om leegstand weg te werken en de kern levendig te houden, met resultaat.”

Vandaag zijn we heel tevreden dat we een eerste resultaat kunnen tonen in het hart van onze gemeente. Kunstenares Saar Vandenheeden maakt het komende half jaar gebruik van de leegstaande vitrine in de Kerkstraat 15, waar tot vorig jaar een Chinees afhaalrestaurant gevestigd was. Het pand is intussen verkocht en wordt verbouwd, maar in afwachting stelt de eigenaar zijn etalage ter beschikking aan een startende ondernemer. Het straatbeeld van Kuurne wordt verfraaid en een jonge ondernemer krijgt een podium om zijn of haar producten of diensten in het hart van onze gemeente tentoon te stellen.

Naast het aanbieden van etalages, gaat Kuurne in samenwerking met de verweefcoach nog een stapje verder. We gaan actief in gesprek met eigenaren van leegstaande panden. Gedurende een periode van 3 tot 12 maanden kunnen ze hun pand tegen lage prijs ter beschikking stellen zodat een startende ondernemer de kans krijgt om zijn of haar concept uit te testen. Wie weet wordt deze ondernemer na een jaar wel een vaste huurder van het pand, of trekt het pand op die manier andere potentiële vaste huurders aan. Intussen krijgt de verhuurder een klein inkomen en wordt het pand onderhouden. Een win-win-win. De eerste gesprekken zijn hiertoe al volop bezig.

Vandaag maken we dit aanbod bekend naar eigenaars om hun leegstaande panden aan te bieden. Ook startende ondernemers kunnen hun interesse laten blijken. Samen met de verweefcoach proberen we de ideale match te vinden.

Schepen van economie Bram Deloof: “Leegstand in het centrum van steden en gemeente is een gekend probleem, ook voor Kuurne. Samen met Alien bezochten we de eigenaars van de panden met de vraag of zij hun pand of een deel van hun pand, vb. de etalage niet willen verhuren onder een speciaal huurstelsel. Op die manier blijft het pand bewoond wat voor de eigenaar positief is. Via een op maat gemaakt huurcontract geven we kansen aan (jonge-nieuwe) ondernemers die nog niet willen investeren in een volledig nieuw pand maar wel hun producten kunnen tonen in het hart van onze gemeente. En voor de gemeente is dit een meerwaarde omdat de leegstand tijdelijk weggewerkt wordt, de levendigheid komt terug en het zet het pand positief in de kijker om nieuwe investeerders aan te trekken.”

Burgemeester Francis Benoit: “Kuurne heeft een nieuwe smoel. Met kansen om in een vernieuwd centrum kansen te geven aan nieuwe innovatieve zaken. Kuurne moet een belangrijke place to be zijn en blijven.”

Interesse als eigenaar van een pand of  startende ondernemer?