Inruilen resterende afvalzakken in maart in gemeentehuis

Gepubliceerd op Woensdag 25 november 2020

Inwoners van Kuurne kunnen oude witte restafvalzakken inruilen voor nieuwe afvalzakken tegen een meerpijs gedurende de maand maart aan het onthaal van het gemeentehuis. Vanaf december mogen de oude zakken niet meer aangeboden worden in het straatbeeld. Per huishouden kunnen maximum 5 oude restafvalzakken ingeruild worden.

Annelies Vandenbussche, schepen van milieu: “We vragen aan inwoners om  hun oude restafvalzakken nog even bij te houden. Vanaf 1 maart 2021 kunnen Kuurnenaren hun resterende afvalzakken inruilen tegen nieuwe grijze afvalzakken. Dit kan tot eind maart. De meerprijs voor de nieuwe afvalzakken betaal je dan ter plaatse bij. We beperken het inruilen wel tot maximaal 5 zakken per gezin.”

Voor een grote huisvuilzak vraagt de gemeente een opleg van 0,1 euro (1,6 euro naar 1,7 euro), voor de kleine huisvuilzak is een opleg van 0,15 euro vereist (0,85 euro naar 1 euro). We vragen bij voorkeur om contactloos te betalen via bancontact of payconiq.

Wie nog oude restafvalzakken wil inruilen voor nieuwe, dient een afspraak te maken via www.kuurne.be/op-afspraak.

Vervuiler betaalt

De voorbije maanden ontvingen we heel wat vragen van burgers rond de nieuwe kleinere afvalzakken en de prijswijzigingen. De nieuwe prijs die je in de verkooppunten sinds 1 september betaalt, dient om de verwerking van het afval te bekostigen. Hierachter schuilt het principe dat de vervuiler betaalt. Op die manier worden inwoners gesensibiliseerd om goed te sorteren en afval te beperken. De meerkost voor de inwoners wordt gecompenseerd door het invoeren van de goedkopere folie- en P+MD-zakken. Als je deze correct gebruikt, kan je heel wat afval uit je restafvalzak houden, tot wel 40%.

Het verkleinen van de restafvalzakken is een bewuste keuze voor de ergonomie van de afvalophalers. Doordat we meer en meer inzetten op selectieve inzameling van verschillende afvalstromen, worden de restafvalzakken steeds zwaarder. Het verschil van 20 liter voor de grote zakken is voor hun rug zeker merkbaar.

Info

Annelies.vandenbussche@kuurne.be; 0474 73 01 85
www.imog.be

Maak een afspraak