Kuurne is opnieuw wat kleurrijker op IDAHOT

Gepubliceerd op Dinsdag 17 mei 2022
IDAHOT

Op 17 mei wandelde Kuurne haar tweede regenboogzebrapad in langs de druk bereden Brugsesteenweg. Ook de bib bouwt een infostandje uit en een websitepagina bundelt de ambities van Kuurne en het aanbod voor wie met vragen zit. Doel? Een sterk signaal geven dat iedereen welkom is in onze gemeente, ongeacht de seksuele geaardheid of genderidentiteit.

IDAHOT?

Vandaag - 17 mei - is het Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie. Op die dag – exact 32 jaar geleden – schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Regenbooggemeente

Ook Kuurne engageert zich al een aantal jaren tegen elke vorm van discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit. Naar jaarlijkse gewoonte wappert de regenboogvlag aan het gemeentehuis. In 2019 realiseerde de gemeente het eerste regenboogzebrapad aan de bib, een ontmoetingsplaats voor velen - op vraag van inwoonster Kaithy Debaere.

Meer visibiliteit

Dit jaar wil het gemeentebestuur de strijd tegen holebifobie en transfobie nog versterken aan de hand van een aantal acties.  

In samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer koos de gemeente voor een extra regenboogzebrapad op de druk bereden Brugsesteenweg in Sint-Pieter.

Informeren en sensibiliseren

Maar ook informeren en sensibiliseren zijn belangrijk! Daarom bouwt de bib tot midden juni een infostand uit rond LGBTQIA+. Inwoners vinden er heel wat informatie en een aangepast boekenaanbod  - van romans, kinderboekjes tot informatieve lectuur.

Op onze website lanceren we een nieuwe pagina www.kuurne.be/regenboogcharter. Daar kan je heel wat informatie terugvinden: wat Kuurne doet voor de LGBTQIA+ community en een overzicht van verenigingen en organisaties die actief zijn in onze regio en in Vlaanderen. 

Raadpleeg de pagina hier.

Schepen Els Verhagen, bevoegd voor diversiteit en gelijke kansen: “Als je verhalen hoort van gaybashing, zelfmoord, angst om uit de kast te komen, angst of zelfs maar hand in hand lopen dan weet je dat je als gemeente meer kan en moet doen. Vandaag geven we in Kuurne een sterk signaal dat iedereen graag gezien is. Laten we vooral mild en verdraagzaam zijn voor elkaar, ook voor mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit.”

Meedoen?

Er hangen op onze verschillende dienstverleningspunten affiches en stickers uit. We sporen iedereen aan om een foto te nemen en te posten op sociale media met de hashtags #idahotbe en #jebentgraaggezien. Op die manier kan je laten zien dat je een bondgenoot bent van de LGBTQIA+ community.

Burgemeester Francis Benoit: “Iedereen telt, ook in onze gemeente. Vandaag is het een symbolische dag maar we voeren ook een beleid die verder gaat dan 1 dag. Informeren en sensibiliseren is de kern hiervoor.”

idahot