Nieuw: hondenlosloopzone Sportpark

Gepubliceerd op Woensdag 05 juni 2019

Woensdag 5 juni opende de gemeente samen met Kuurnse baasjes en hun viervoeter de gloednieuwe hondenloopzone in het Sportpark. Het ravotparadijs voor honden kreeg een plekje achter de historische Hoeve Vande Walle nabij het Sportkaffee aan het zwembad. Terwijl de eerste honden de zone verkenden, kregen de baasjes een drankje en kleine attentie aangeboden.

Hondeneigenaars houden van hun dier en willen een gezonde, sociale hond. Overal zijn baasjes verplicht om de hond aan de lijn te houden. Voor de hond is het echter leuk om eens vrij te kunnen rondlopen. Ook in Kuurne groeide de vraag naar een hondenloopzone. Diverse zones werden onderzocht en afgetoetst aan verschillende criteria zoals bereikbaarheid, draagvlak in de buurt, inrichtingsvereisten, grootte van het terrein, parkeermogelijkheden, oordeel van adviesraden…

Uiteindelijk werd deze mooie zone van 700 m² aan de achterzijde van Hoeve Vande Walle vlakbij het Sportkaffee geselecteerd. In overleg met de vissersclub en na advies van een expert werd de omheining geplaatst zodat de honden niet in het water kunnen.

Er werd gekozen voor een kanstanjehouten afspanning en twee toegangen. Een zitbank, een vuilnisbakje en signalisatieborden met de spelregels werden voorzien. De hondenloopzone werd ook meegenomen in de gloednieuwe bewegwijzering in het Sportpark.

Schepen Jan Deprez en gemeenteraadsvoorzitter Chris Delneste maakten hier in de vorige legislatuur werk van.

Johan Bossuyt, schepen van dierenwelzijn: ”Een loopzone biedt een aantal voordelen voor de hond. Het biedt kansen om energie kwijt te raken en te bewegen voor een betere en evenwichtige conditie en mentale gezondheid. Het verbetert de levenskwaliteit. Het vermindert ongewenst gedrag. Het verstrekt de band tussen hond en baasje.”

Voor minder mobiele hondeneigenaars is het de ideale plaats om hun honden toch voldoende te laten bewegen. Het bevordert ook de sociale contacten met andere hondenliefhebbers. Nu al krijgen we veel positieve berichten van mensen die de hondenloopzone een bezoekje brachten.”

Wie gebruik wil maken van de hondenloopzone, neemt best de volgende spelregels in acht:

  • Binnen de omheining mag je hond vrijlopen, buiten de zone blijft je hond aan de lijn.
  • Sluit altijd de toegangspoortjes.
  • Ruim de uitwerpselen van je hond altijd op. Breng een zakje voor de hondenpoep mee.
  • Voorkom hinder van je hond voor de omgeving: aanhoudend geblaf
  • Gebruik enkel de loopzone tussen 7u ’s morgens en 22u ’s avonds.
  • Het baasje blijft verantwoordelijk voor de hond. Hou je hond steeds in de gaten en blijf zelf in de hondenloopzone.
  • Agressieve, gewonde, onverzorgde, zieke of loopse honden zijn niet welkom.
  • Let op met hondenspeelgoed, eten of drinken. Voorkom jaloersheid en gevechten onder honden.
  • Maximum 3 honden mogen tegelijk de loopzone betreden. Te veel honden kan tot spanningen en gevechten leiden.

“Als schepen van dierenwelzijn ben ik verheugd vandaag deze hondenloopzone te kunnen openen. Samen met de hondeneigenaars, de vissersclub, de sportparkgebruikers, de buren en het gemeentebestuur kunnen we hiervan een succes maken met wederzijds respect en begrip” aldus Johan Bossuyt.

We wensen alle baasjes en hun honden veel plezier!

Honden