Herfstbladeren en korven

Op heel wat plaatsen in Kuurne zijn bladkorven te vinden. Je kan afgevallen herfstbladeren op het openbaar domein hierin deponeren. Deze netcontainers zijn enkel bestemd voor herfstbladeren.

Voorwaarden

De gemeentelijke bladkorf is enkel bestemd voor herfstbladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein die moeten verwijderd worden.

Het principe lijkt eenvoudig, maar in de praktijk liep het niet altijd even vlot. Zo werd de vraag naar een bladkorf in de buurt steeds maar groter waardoor onze groendienst over te weinig personeelscapaciteit en gespecialiseerde machines beschikt om alle bladkorven op weekbasis leeg te maken. Daarnaast gebruikten inwoners de korven ook om groenafval uit de eigen tuin of zelfs ander afval te laten afvoeren. Wanneer wij dit vaststellen, zal de bladkorf onmiddellijk worden verwijderd.

Extra informatie

Waarom bladkorven?

Bladafval, een typisch natuurlijk herfstverschijnsel waar we niet om heen kunnen. Natte bladeren zijn gevaarlijk op het trottoir of het fietspad omdat ze na verloop van tijd een gladde, bruine vloerbedekking vormen. Daarom moet je bladeren van de paden verwijderen.

Het systeem van de bladkorven helpt ons om de bladeren van straatbomen langs gemeentelijke wegen en van bomen op het openbaar domein eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. De behulpzame burger deponeert de opgeruimde herfstbladeren van voor zijn voordeur in een dergelijke bladkorf. Op die manier proberen we de potentiële hinder van de gevallen bladeren te minimaliseren.

Herfstbladeren zijn niet overal onwelkom

Afgevallen bladeren geven extra bescherming en voedsel aan het bodemleven. Zo mag zich een laag tot 10 cm dik ophopen onder bomen, struiken, heesters en op in de winter braakliggende bloem- en groentebedden. Waar het dus kan, laat de bladeren, net als in een bos, rustig onder de struiken liggen. Alleen daar waar ze storen, een risico zijn of wegwaaien, ruimen we ze op. Het is dus beter om opgeruimde herfstbladeren tussen planten te verspreiden. Ze bieden ook extra bescherming tegen vorst. In het voorjaar zijn ze al een flink stuk gecomposteerd en geven ze extra voeding aan de planten. Het deponeren van herfstbladeren op daarvoor geschikte plaatsen op openbaar domein (onder bomen of struiken), afkomstig van bomen van openbaar domein, is geen sluikstorten (het deponeren van ander, particulier tuin- en groenafval uiteraard wel).

Herfstbladeren zijn niet alleen maar vervelend afval dat we zo snel mogelijk moeten verwijderen

Dankzij vele tips en trucs, kan je ook geld besparen op humus en kunstmest en kan je een actieve rol spelen in de bescherming van dieren door bijvoorbeeld egels een knus onderdak te bieden. Door de bladeren voorzichtig met een tuinklauw de grond in te werken en te bedekken met wat aarde, zodat ze niet wegwaaien, wordt het ontbindingsproces versneld. Zo zorg je voor een snelle vorming van verse, rijke humus en ecologische bemesting.

Een deken van bladeren over de planten houdt ze warm en beschermt ze tegen lage temperaturen. Een andere goede bestemming voor de bladeren is de aanleg van egelnestjes. Hiermee draag jebij aan de bescherming van deze dieren. Doordat veel mensen hun tuin zo goed opruimen, blijft er geen plaats over waar egels beschutting kunnen vinden en nesten bouwen. Laat eens een hoopje bladeren en twijgjes liggen. Dit kleine dier, dat in de schemering en 's nachts actief is, doet er absoluut iets voor terug. Larven, regenwormen, spinnen en slakken staan boven aan het menu van deze kleine tuinier assistent. Dus egels kunnen helpen om een deel van je tuin vrij te houden van ongewenste dieren. En omdat egels geen groenten lusten, hoef je je geen zorgen te maken over je moestuin.