Hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

Gepubliceerd op Woensdag 22 april 2020

Ik heb nog een papieren rijbewijs

De papieren rijbewijzen (Europees model) zijn nog altijd geldig in België en in het buitenland. Deze rijbewijzen, waarop geen geldigheidsduur vermeld staat, blijven geldig tot uiterlijk 2033.

Waarom dan nu al je rijbewijs vervangen?

Wanneer je o.a. in één van de volgende gevallen verkeert, ben je verplicht om je rijbewijs te vernieuwen en bijgevolg om te schakelen naar het Europees bankkaartmodel:

  • Je lijkt niet meer op de foto
  • Je rijbewijs is beschadigd of onleesbaar
  • Je rijbewijs is verloren of gestolen
  • Je hebt een nieuwe categorie verworven
  • Je hebt een medisch rijgeschiktheidsattest voor alle of specifieke categorieën

Kan ik op reis met mijn papieren rijbewijs?

In theorie wel, maar in de praktijk is het soms anders. Zo aanvaarden sommige autoverhuurkantoren geen oude Belgische rijbewijzen meer. Wie geen problemen wil in het buitenland, vraagt beter een nieuw exemplaar aan.

Tip

Ben je binnenkort aan een nieuwe identiteitskaart toe? Neem dan zeker ook het omwisselen van je oude rijbewijs in overweging. Beide documenten op hetzelfde moment vernieuwen is handig, want het zorgt er voor dat de vernieuwing van beide documenten op hetzelfde moment verloopt.

Ik heb al een Europees bankkaartmodel

Deze rijbewijzen hebben een administratieve geldigheidsdatum van 10 jaar (te zien op de voorkant van het rijbewijs).

Opgelet: In tegenstelling tot de elektronische identiteitskaarten wordt er bij het bereiken van de vervaldatum van het rijbewijs GEEN verwittiging gestuurd. Hou dus zeker de vervaldatum van je rijbewijs in de gaten en kom tijdig een nieuw aanvragen!

Ik heb een beperking op één of meerder van mijn categorieën

Rij je beroepshalve met een cat C en/of D? Dan heb je een medisch rijgeschiktheidsattest groep 2 nodig. En misschien heb je ook je vakbekwaamheid nodig. Of bij sommige medische aandoeningen krijg je via je behandelende arts een rijgeschiktheidsattest groep 1. Deze medische rijgeschiktheidsattesten leggen een beperking in de tijd op (max 5 jaar) waarmee je met de aangeduide categorieën mag rijden. De einddatum kan je zien op de ommezijde van je rijbewijs. Ook hier krijg je GEEN verwittiging bij het bereiken van deze vervaldatum. Kijk dus goed na wanneer de geldigheid komt te vervallen. Hou er rekening mee dat je waarschijnlijk een tijdje op voorhand een afspraak zal moeten maken bij je arts of bij een erkende (arbeidsgeneeskundige)medische dienst voor het verkrijgen van een nieuw rijgeschiktheidsattest.

Je rijbewijs vernieuwen?

Dit kan je doen tijdens de openingsuren bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis. Breng je huidig rijbewijs mee, je nieuw rijgeschiktheidsattest (indien van toepassing). Een foto heb je enkel nodig als de foto op je identiteitskaart echt niet meer gelijkend is of als je identiteitskaart binnen het jaar komt te vervallen. Een nieuw rijbewijs kost 25 euro en kan een week na de aanvraag afgehaald worden.