Fietslicht aan!

Gepubliceerd op donderdag 03 december 2020
Tag fietslicht op belangrijke invalswegen

Gemeente en Politie roepen op goed verlicht de weg op te gaan

Burgemeester Francis Benoit en schepen van mobiliteit Annelies Vandenbussche gaan aan de slag met de spuitbus in het Kuurnse straatbeeld. Met de tag “Fietslicht aan”, willen we de zwakke weggebruikers eraan herinneren om voldoende verlicht te zijn tijdens donkere dagen. Het is levensgevaarlijk om je onvoldoende verlicht in het verkeer te begeven. De actie gaat uit van de gemeente Kuurne in samenwerking met de politiezone Vlas.

Schepen van mobiliteit Annelies Vandenbussche: ”Een goede zichtbaarheid is voor fietsers van groot belang. Gedurende de herfst- en wintermaanden, waar het zowel tijdens de ochtend- en avondspits nog donker is, is het meer dan aangeraden om voldoende zichtbaar te zijn.  We willen volop inzetten op sensibiliseren en blijven de boodschap herhalen: Licht aan en zorg dat je gezien wordt in het verkeer!

In oktober werden in de Kuurnse scholen preventieve fietscontroles uitgevoerd door de politie. Alle fietsers die toen niet in orde waren met hun fietsverlichting kregen tips, advies en een waarschuwing. Op die manier kreeg iedereen ruim de tijd om zijn fietsverlichting in orde te brengen.

De schepen en de burgemeester wensen ook extra controle door de politie: "Door de coronamaatregelen, met onder meer veel telewerk en digitaal afstandsonderwijs, zijn er heel wat minder fietsers op pad tijdens de ochtendspits. Daarom voert de politiezone Vlas in deze donkere maanden niet alleen controle op weg naar het werk en school gerichte controles uit maar ook heel gerichte avondcontroles op de fietsverlichting."

Daarnaast zijn er verspreid over Kortrijk, Kuurne en Lendelede, meerdere keren per week mobiele fietslichtcontroles door de motards van de verkeerspolitie.

Burgemeester Francis Benoit : “Deze extra fietslichtcontroles tijdens de donkere maanden gaan door tot eind februari 2021 en worden aangepast aan de coronamaatregelen. Het is duidelijk dat naast de beoogde doelgroep van scholieren en studenten, iedereen die zonder fietsverlichting rijdt geverbaliseerd kan worden, en dit het ganse jaar door, ook ’s avonds en in het weekend.”

Francis Benoit - Burgemeester 0486 24 83 64
Annelies Vandenbussche - Schepen van mobiliteit 0474 73 01 85