Ezelstaart en Ezelsbier

STEENEZELTAART en EZELPISTOLET

De 75 jarige Bakkersbond van Kuurne stelt tijdens de ezelsfeesten 2009  de nieuwe steenezeltaart en de lekkere ezelspistolets voor.

 

EZELSTAART

Bijzonderheden: deze taart werd gecreëerd en gelanceerd in september 1989 ter gelegenheid van de Ezelsfeesten, in samenwerking met de bakkers en het braderiecomité. De taart is ook enkel in deze periode verkrijgbaar rond de Ezelsfeesten (1ste week van oktober) bij Kuurnse bakkers. Ze wordt artisanaal vervaardigd en draagt bovenop de afbeelding van 'Ezel'.

Ingrediënten: bladerdeeg, chocolademousse, versiering in marsepein en chocolade

Verkooppunten: Verschillende bakkerijken in Kuurne: Bakkerij Tompoes, Bakkerij De Lekkerbek, Bakkerij Litaert, Bakkerij Filip, Bakkerij Vandevyvere, Bakkerij Markey

 

EZELSBIER

autoSinds een kwarteeuw hét streekproduct bij uitstek in Kuurne is het Ezelsbier, gebrouwen bij de brouwerij Bavik uit Bavikhove. Het wordt ook steevast geschonken en gedronken tijdens allerlei recepties in het gemeentehuis en is de huisdrank in menig Kuurns café.

De promotor van dit streekproduct is de Orde van de Ezel. De leden willen de naam en de faam van de gemeente zowel op cultureel als op folkloristisch vlak uitdragen in binnen- en buitenland.

De 25 cl. flesjes Ezelsbier die, behalve in de cafés, verkrijgbaar zijn bij 'De Drie Wijzen' in de Kerkstraat 5 in Kuurne en Drankencentrale Decuypere in Harelbeke, vind je zowel in bruin (6,5°) als in wit (5,8°). Dat laatste is een alom geprezen witbier. Er hoort ook een originele verpakking bij.

Voor meer feestelijke gelegenheden en huispartijen lanceerde de Orde van de Ezel ook Steenezel, gebrouwen bij Bios in Ertvelde. Die wordt beter met mate gedronken want is 12° sterk. Hier hoort een speciaal glas bij dat op een arduinen, handgemaakte voet rust. De fles is in wit papier gewikkeld en ze draagt een champagnekurk met een gouden kroon op. Ze wordt verkocht in een houten kistje gevuld met hooi.