Topeditie van Ezelsfeesten op gewijzigde feestlocaties

Gepubliceerd op woensdag 14 september 2022
ezelsfeesten

Van vrijdag 30 september tot maandag 3 oktober vinden de Ezelsfeesten plaats in Ezelgem. Ondanks de grote werken in ons centrum, maken de gemeente Kuurne en de partners opnieuw een topeditie van met een aantal gewijzigde feestlocaties.

Francis Benoit, burgemeester en bevoegd voor evenementen : “ Het is weer bijna zover. Na een schitterende post-corona editie in 2021, gaan we dit jaar voor een vernieuwde editie van de Ezelsfeesten. De geplande werken van de centrumvernieuwing zitten op schema maar niet alle pleinen en doorgangen zijn vrij. Bovendien is het project “Vlastuin” van de sociale huisvestingsmaatschappij EGEH gestart. Hierdoor moeten we herschikken. De feesttent van het feestcomité komt op parking Damier te staan. De diverse jeugdtenten krijgen een plekje op het grasterrein van De Vlaskouter.  De braderie neemt de centrumstraten in. Ook het parcours van de jogging, halve marathon en koppeltijdrit wijzigt maar de sportieve essentie blijft. We vergeten ook de oudste inwoners van onze gemeente niet en verzorgen voor hen ook een programma in de woonzorgcentra.”

Feesttent op parking Damier – voorzitter Jean – Claude Lagappe en programmatieverantwoordelijke Stefaan Devlaminck

De feesttent van het Gemeentelijk Feestcomité Kuurne, beter bekend als de ‘grote tent’, verhuisd van de site Vlaskouter naar de parking Damier dicht bij de Leie. “Het feit dat de 'grote tent' uitwijkt naar deze nieuwe locatie heeft alleen maar voordelen. De kermissite wordt op die manier wat uitgebreid en de 'oude' locatie krijgt meteen een betere invulling met alle jeugd bij elkaar”, vertelt Jean-Claude Lagappe, voorzitter van het gemeentelijk feestcomité van Kuurne. De tent zelf wordt ook groter om het publiek nog beter te kunnen ontvangen.

“Na drie jaar EINDELIJK terug op volle toeren en wij willen dan ook niets aan het toeval over laten.” Het Gemeentelijk Feestcomité pakt tijdens de eerste normale editie na corona uit met een affiche om U tegen te zeggen. Op zaterdag 1 oktober zakt drievoudig Mia-winnaar Metejoor af naar de parking Damier. In zijn kielzog komt ook de bekende coverband Level Six mee om de avond met een stevig feestje af te sluiten. De zondag staat zoals gewoonlijk in het teken van de kids. “We zijn dan ook enorm trots om de vrienden van #LikeMe te mogen verwelkomen in Kuurne. Het wordt een avond vol plezier voor de kinderen, al horen we dat ook veel mama's en papa's ook fan zijn,” aldus Stefaan, voorzitter van de Programmatiecel binnen het Feestcomité en voorzitter Jean – Claude Lagappe

Op maandag zakt er met Lisa del Bo opnieuw een klinkende naam af naar de feesttent. Tijdens de seniorennamiddag worden de iets oudere inwoners verwelkomd voor een stukje taart en een geweldig optreden. Op maandagavond gaat het dak er traditioneel nog een laatste keer af tijdens de taptoe van Jack and The Tramstations. Het wordt een hele avond meebrullen met de bekendste nummers van vroeger en nu tijdens de performances van Jack and The Tramstations.

Aftrap met gewijzigd joggingparcours – voorzitter Joggingclub Johan Bossuyt

Voor de 39ste keer zorgt de Kuurnse Joggingclub op vrijdag voor een sportieve start met meer dan 1500 lopers. Om 18u15 start de ‘Ezelsjogging’ met een parcours van 3km en 6km. Deelnemen kost 5 euro waarvan 1 euro per deelnemer aan het Kinderkankerfonds wordt geschonken. Om 19u10 start de aflossingswedstrijd van de kinderen van de Kuurnse basisscholen, een waar spektakel.

Om 19u30 start de halve marathon ‘Rapper dan een ezel’ en de aflossingswedstrijd ‘Met 4 rapper dan een ezel’ via een gewijzigd joggingparcours. We starten aan de brandweer in de Kortrijksestraat richting ’t Zweerd. Daarna gaat het richting Gen.Eisenhowerstraat links Gasthuisweide in. Via de Gasthuisstraat en de Veldm. Montgomerystraat, de Boomgaardstraat en de Kattestraat richting de Bavikhoofsestraat en volgen we ons vertrouwde parcours. Inschrijven kan nog tot 26 september. Langs het parcours zorgen inwoners en verenigingen voor heel wat muziek en ambiance.

Kermis op Marktplein, De Vlaskouter en Tramstatie – Dorian Verbrugghe en Heidi Coussens

De sportievelingen en hun supporters kunnen nagenieten op de kermisattracties of doorzakken bij de lokale horeca. De kermis zal opnieuw met alle attracties aanwezig zijn. Ondanks de werken kunnen we hen op hun gekende plekken plaatsen: het Marktplein, parking De Vlaskouter en deel Tramstatie. Op maandag wordt weer een speciale kinderactie aangeboden . We zijn er klaar voor.

Kuurnse kolder met Soupapke aan gemeentehuis

Op zaterdag om 11u brengt Soupapke een uur lang lachplezier op de pui voor het gemeentehuis. Kuurnse kolder en leute na de opening van de braderie. Ze brengen een eigen kijk op de wereld met hier en daar een Kuurnse kwinkslag.

Braderie in Kerkstraat door voorzitter Johan Bossuyt

Koopjesjagers kunnen op zaterdag en zondag hun gading vinden op de braderie in de vernieuwde Kerkstraat, Marktplein en Koningin Elisabethstraat. Het Braderiecomité is 62 jaar en transformeert tot ‘Bra3 Kuurne onderneemt’. Ze zorgen opnieuw voor extra beleving dankzij straatanimatie op zaterdag- en zondagnamiddag. Acts zoals Bartenders de luxe, Disco Fever, Knappe koppen, Sergelino, Fou d’o, Benidorm Eugène, Mister Clean brengen de nodige sfeer.

Traditioneel pakken ze ook uit met Koopactie van 2 september tot 3 oktober. 62 lokale handelaars nemen deel met een prijzenpot van 9 000 euro aan waardebonnen (3000 euro en 120 winnaars van 50 euro). Met onzekere energieprijzen, centrumwerken, snelle veranderingen … is het belangrijk om samen en met een positieve ingesteldheid onze klanten aan te zetten om lokaal te kopen.

Op maandag tussen 16u en 18u kunnen de kinderen GRATIS op de kermis met hun ingekleurd tekening uit de Braderiekrant. Dit dankzij een goede jarenlange samenwerking met de foorkramers.

Intrede koning Ezel, Ezelcafé, drie nieuwe confraters en aanstelling Member – grootmeester Eddy Lafaut

Deze editie zijn er geen Koning Ezelverkiezingen. Sire David II miste tijdens zijn coronaperiode heel wat leuks en zodoende werd zijn ambtsperiode uitzonderlijk verlengd met twee jaar, tot 2023 met ‘900 jaar Kuurne’. Op Ezelszaterdag 16u doet hij zijn blije intrede met startpunt aan Huis Van Wonterghem.  Zondagavond laat hij om 18u opnieuw ezeltjes regenen ter hoogte van ’t Kruiske. 250 pluchen exemplaren waarvan 13 unieke met een lintje krijgen een nieuwe eigenaar.

Op Ezelszondag wordt Bert Verhaeghe officieel aangesteld als Member in de Orde van de Ezel tijdens de kermisreceptie in de feesttent. Hij ontvangt zijn Member-stola uit handen van Grootmeester Eddy Lafaut en burgemeester Francis Benoit. Op Ezelszaterdag worden drie nieuwe confraters aangesteld in het Huis Van Wonterghem om 13u30: Oshin Derieuw (bokskampioene), Tine Neyrinck (coördinator Jack and The Tramstations) en Francis Bruyneel (bebloeming Mardi Gras)

Ook dit jaar baat de Orde van de Ezel opnieuw een ezelcafé uit in samenwerking met De Drie wijzen in de Kerkstraat. Je kan er genieten van de nieuwe ezelwijnen, ezelsbier of steenezel, samen met o.m. ezelpaté.

Kuurne koerst door Filiep Verhelst

Ezelsmaandag 3 oktober is ook dit jaar weer de dag dat Kuurne koerst, maar met terug van weggeweest: koers voor de Kuurnse kinderen!

Om 12u30 pakken ze uit met een koers voor alle kinderen tot 12 jaar met (loop) fietsen in verschillende categorieën. Dit alles wordt mogelijk gemaakt ism Fietsbieb ’t Schoon Velootje.

Om 16u start dan de Koppeltijdrit: koersfanaten met 2 deelnemers nemen het in een korte tijdrit van 2,4 km op tegen andere teams in de straten van Kuurne.

Jeugdtenten verenigd op parking De Vlaskouter – Simon Lambrecht, voorzitter jeugdraad

KSA Leiezonen, KSA Ambroos en Chiro St Michiel Kuurne serveren het ware festival gevoel met hun eigen klassiekers – jeneverkot, bickycontest en streekbierenbar - maar vooral veel leute en plezier.

Het terrein wordt extra gezellig gemaakt door sfeerverlichting met guirlandes.

Slotspektakel centrumschool door gemeentebestuur

Het gemeentebestuur heeft nog een verrassing op maandagavond. Opnieuw verwelkomen we TNT-crew om ons te verwonderen met een spectaculaire slotshow. Tijdens het ezelsweekend brachten ze nog een acrobatieshow met leden van Cirque Du Soleil. Dit jaar sluiten ze de Ezelsfeesten af met een spetterende trampolineshow vol rook, vuur, muziek en acrobatie. Kom dat zien op maandag 3 oktober 2022 om 20.15u op de speelplaats van de Centrumschool.

Bereikbaarheid

De kermiszone grenst aan de werfzone van de centrumvernieuwing. De grote parkings worden ingenomen door tenten en kermisattracties. De kermiszone wordt afgesloten voor alle verkeer, enkel voetgangers zijn toegelaten. We vragen om de bezoekers om in de mate van het mogelijk op een duurzame wijze naar de kermis te komen (te voet, per fiets). We voorzien ruime fietsenstallingen aan de rand van de kermiszone, nl. 12e Liniestraat, Kon. Albertstraat, Kouterstraat en naast de kerk.
Voor wie toch met de wagen komt, er is ruime parkeergelegenheid aan de Renbaan/Kubox (160pl), Sportpark (150pl)  en Bibliotheek/Centrumschool (50pl). Deze parkings liggen op wandelafstand van de kermiszone.

www.ezelsfeesten.be; www.kuurne.be/ezelfseesten