Ever Meulen

auto

Ever Vermeulen studeerde Grafische Kunsten aan het Sint-Lucas Instituut te Gent en te Brussel. Hij begon zijn grafische loopbaan in 1970 bij het weekblad Humo met humoristische portretten van popvedetten. Weldra volgden vele omslagtekeningen en illustratries in 12 stijlen en 13 technieken. Vanaf 1971 verscheen de “piet peuk”-strip en meteen verloor Humo de helft van zijn lezerspubliek, anderzijds veroverde “Balthazar”, de groene steenvreter, menig meisjeshart. Na 115 afleveringen stierven beiden een plotse dood (iets aan de longen).

In 1978 reisde hij naar Amsterdam met een hele serie striptekeningen voor Muziekkrant OOR, naar Italië en naar Anderlecht. In 1979 werd Humo 2000 gevierd, de beste omslagtekeningen kwamen op poster en werden tentoongesteld in het Hyatt Regency Hotel te Brussel. Hij publiceerde dat jaar ook 70 tekeningen rond de popmuziek uit de jaren ’70 in Oor.

 

1980 begon met fraaie Humo-omslagtekeningen en later volgden onder meer platenhoezen voor Telex en een boekomslag voor de Club des Directeurs Artistiques. De reeks reclametekeningen voor het Gemeentekrediet van België werd bekroond met een Silver Pub Award, in 1983 ontving Humo de Gold Award voor de omslag van “de paus in Polen” en ook de cover voor het Amerikaanse tijdschrift Raw krijgt een Certificate of Design Excellence.

 

Vanaf 1984 stelde Ever Meulen tentoon in London, Liverpool, Angoulême, New York, Genève, Amsterdam, Lyon en Turku. Voor de Beursschouwburg, die 20 jaar bestond, werd de omslag verzorgd van een gelegenheidsuitgave en in de Brusselse metro verscheen de affiche “Kunst in de Metro”. Begin 1986 verscheen bij uitgeverij Carton te Lyon een verzameling TTT-tekeningen onder de titel “De Zaak TTT”. Deze tekeningen waren 10 jaar oud maar vers van de pers.

 

Meulen is de ontwerper van de trofee van de sinds 1995 jaarlijks uitgereikte literaire Gouden Uil literatuurprijs.

The Wall - Spijker en Schardauw - Ever Meulen