Kuurnse erfgoedroute

Gepubliceerd op Maandag 24 september 2018

Bekijk de brochure hier:

 

App

Download de Erfgoedapp in de App Store of Google Play. Ga naar kompas en download 'Erfgoedroute Kuure'. Ga vervolgens naar het kaartsymbool om de erfgoedhotspots op kaart te zien. Telkens je in de buurt komt van een locatie, word je verrast door de geschiedenis van Kuurne.

Zorg ervoor dat de functie 'locatie' aanstaat op jouw toestel (via instellingen/privacy of beveiliging/locatie).

 

Kuurne stelt erfgoed in de kijker met infopanelen, brochure en app

De erfgoedroute neemt je mee langs de belangrijkste erfgoedparels van Kuurne.  Zowel bouwwerken, monumenten, pleinen, gevels, typische landschappen en vergezichten als architectuur komen aan bod. De erfgoedhotspots zijn doorspekt met verhalen over vlas, oorlog, geld, god, plezier en mensen.

Op het terrein, op papier en digitaal                                                                 

Met deze erfgoedbundeling willen we iedereen bereiken, van jong tot oud. Daarom bewandelde de gemeente zowel drie paden: infopanelen op het terrein, een papieren brochure en een erfgoedapp.

Op strategische plekken in Kuurne waar het meeste geschiedenis aan vasthangt, werd een groot informatiepaneel geplaatst met oude foto ’s, weetjes enz. Op het terrein zijn er 15 van die panelen te vinden. Op een aantal zijn leuke ezelopdrachtjes en wist-je-datjes opgenomen om de inhoud voor iedereen interessant te maken. Nog meer info, foto ’s en nog andere bijzonder erfgoedplekjes in Kuurne zijn te vinden via ‘Erfgoedroute Kuurne’ in de Erfgoedapp, te downloaden via App store of Google Play. Voor wie het allemaal nog liever op papier ziet, is er ook een brochure met overzichtskaart. In de app en de brochure zijn in totaal 38 Kuurnse erfgoedhotspots opgenomen.

Schepen van Toerisme Jan Deprez: “Dit is een extra toeristische en digitale troef voor onze gemeente. Het plaatst onze Kuurnse roots in de kijker. Je verneemt interessante info op maat van iedereen. De app biedt de mogelijkheid om bijkomende unieke beelden te bekijken als je in de omgeving komt van een bepaalde bezienswaardigheid. Ideale activiteit tijdens de zomervakantie.”

Nauwe samenwerking met Cuerna

Om de informatiepanelen en brochure te stofferen, werkten de diensten intensief samen met de Kuurnse heemkundige kring Cuerna / vzw Kuurns erfgoed. Die bezorgden unieke beelden en info. De infopanelen op het terrein werden geproduceerd door firma Vanthuyne uit Nieuwpoort en firma Folkersma uit Nederland. Alles samen werd ruim 13.000 EUR geïnvesteerd in de erfgoedverzameling.

Burgemeester Francis Benoit: “In 2023 bestaat Kuurne officieel 900 jaar. Historische vondsten spreken zelfs van nederzettingen tot 6000 voor Christus. Het verleden moet je koesteren. Erfgoedborden en een heus overzicht van markante en historische plekjes in ons Kuurne verbinden heden en toekomst. Deze erfgoedbelevenis laat al wie die van Kuurne is, genieten van onze ‘roots’. Qnze identiteit van Kuurne – Ezelgem te zijn. Dank aan iedereen die aan dit project mee werkte in het bijzonder de heemhundige kring Cuerna en onze gemeentelijke diensten.”