Eerste spadesteek voor nieuwe gemeentelijke school op Hippodroomsite

Gepubliceerd op Maandag 26 september 2022
spadesteek

Op maandag 26 september vond de eerste symbolische spadesteek plaats van de nieuwe gemeentelijke school op de Hippodroomsite. Kuurne realiseert dit project met het bouwteam Alheembouw-B2Ai, Belfius coördineert. Het wordt een duurzame, toekomstgerichte school met polyvalente sportzaal. Als alles volgens plan verloopt, verwelkomen we de eerste leerlingen in september 2024. De gemeente gaat ook op zoek naar een nieuwe naam. Ideeën zijn welkom!

Wat vooraf ging

Eind 2019 stelde het gemeentebestuur haar meerjarenplan ‘2020-2025’ voor. Twee ambitieuze projecten sprongen eruit: een nieuw groen en levendig centrum en een potentiële nieuwbouw voor de verouderde gemeentelijke scholen Pienter en Wijzer op de Hippodroomsite. Vandaag staan we aan de start van een nieuw schoolavontuur.

Toekomstgerichte school op maat van de plek

Burgemeester Francis Benoit: “Met de bouw van deze nieuwe gemeentelijke school investeren we in de toekomst van jongeren. Bovendien investeren we in een opwaardering van de site hippodroom. De vuile parking en toegang krijgen met deze invulling een bijkomende schone plek in onze gemeente.”

De nieuwe school wordt gerealiseerd op de ‘steentjesparking’, een braakliggend terrein van 10.000 m² nabij de paardenrenbaan ter hoogte van de Kattestraat nr.28. Het gebouw zal maximaal inspelen op de omgeving. De nieuwe school bestaat uit twee bouwlagen en sluit nauw aan bij de bestaande bebouwing van de Kattestraat.

Er is plaats voor veel groene speelruimte met natuurlijke spelelementen en weinig verharding. Dit is niet alleen positief voor de waterhuishouding, biodiversiteit en klimaatadaptatie maar bevordert ook het spel en de verbeelding bij de kinderen. De afsluiting wordt geïntegreerd in de groenzone waardoor deze weinig zichtbaar is en een meerwaarde biedt voor de buurt.

Kinderen en ouders worden zoveel mogelijk gestimuleerd om te voet, met de fiets of de step te komen. Om de verkeersdruk ter hoogte van de school zoveel mogelijk te ontlasten, worden veilige fiets- en wandelwegen voorzien via onder meer de parking van de Kubox en de Koning Boudewijnstraat.

De nieuwe school biedt plaats aan zo’n 300 leerlingen, een 120-tal kleuters en 180 lagere schoolkinderen. Het ontwerp is gebaseerd op het onderwijsmodel van de toekomst.

Schepen van onderwijs en sport Jan Deprez:“Investeren in stenen is investeren in mensen en met deze nieuwe school tonen we aan dat investeren in onderwijs, investeren is, in de toekomst van onze kinderen.

In het ontwerp wordt ook een polyvalente sporthal voorzien. Het is een compact gebouw met flexibele invulling. Er wordt afgestapt van de traditionele klassen en resoluut gegaan voor open en modulaire ruimtes, met verschillende in- en uitgangen. Elke vierkante meter wordt optimaal benut.

Timing en fasering werken

Het consortium TV Alheembouw nv en architecten B2Ai staan in voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe school met sporthal.

Alheembouw startte vorige week met de werfinrichting. Begin oktober starten de grondwerken. Vanaf midden december ’22 tot juni ’23 start de opbouw van de nieuwe school. Vanaf juni ’23 tot midden ’24 wordt de nieuwe school binnen afgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, verwelkomen we de leerlingen van Pienter en Wijzer in september ’24.

De kostprijs van de school bedraagt 6 945 000 euro, exclusief BTW en omgevingswerken. Kuurne investeert ongeveer 3 000 000 euro, het overige wordt gesubsidieerd via AGION.

Francis Benoit: “Straks sluiten we ook een hoofdstuk af van 2 scholen - Pienter (Sint-pieterschool) en Wijzer (Boudewijnschool). Mijn vader plaatste als schepen van onderwijs nog tijdelijk  lescontainers in de jaren ‘90. Meer dan 30 jaar later komt eindelijk een einde aan de tijdelijkheid. Het was dus duidelijk nodig. De twee scholen toonden de tand des tijds en we gaan als gemeentebestuur kijken welke projecten er in de plaats kunnen met meer groen en leefbaarheid voor de buurt.” 

Gezocht: nieuwe naam!

De huidige gemeentelijke scholen Pienter en Wijzer fusioneren tot één school op de Hippodroomsite. Eén belangrijk iets ontbreekt nog: een nieuwe naam voor de gloednieuwe school.

We rekenen op de creativiteit van al onze inwoners in de zoektocht naar een nieuwe naam. Dit kan een verwijzing zijn naar de locatie van de school, een link met onze gemeente, een verwijzing naar de schoolwerking …

Iedereen – inwoners, betrokkenen, leerlingen, leerkrachten … - kunnen een voorstel indienen van eind september tot begin december via www.kuurne.be/nieuws/gezocht-nieuwe-naam of op papier via een urne in het Sociaal Huis.

Francis Benoit: “De nieuwe school zoekt nog een naam. Als burgervader roep ik iedereen op om te helpen zoeken. Want Piwi betekent schimmelachtig druivenras. De school verdient een betere naam.”

Alle leerlingen van Pienter en Wijzer krijgen ook een kleurplaat en papieren formulier mee naar huis die ze nadien kunnen deponeren in een urne in de scholen.

Een jury zal alle inzendingen beoordelen. De inzender van het eventueel winnende voorstel krijgt een fijne attentie.