Katrien Bonte wordt dorpsdichter van de stad Kuurne voor 900-jarig bestaan

Gepubliceerd op Donderdag 26 januari 2023

Vandaag start officieel de Poëzieweek met gedichtendag. Naar aanleiding van het feestjaar 900 jaar Kuurne, stelt Kuurne een officiële ‘dichter’ aan. Dat is een lokale dichter die wordt gevraagd om gedurende het jaar 2023 gedichten of teksten te schrijven over de woonplaats Kuurne, de couleur locale en gebeurtenissen die er plaatsvinden.

Doel? Op geregelde tijdstippen en op ludieke manieren een jaar lang een glimlach toveren op het gezicht van onze inwoners door woorden te delen in de openbare ruimte.

Het gemeentebestuur koos voor voormalig bibliothecaris Katrien Bonte. Vandaag is ze zelfstandig copywriter en bekend in Kuurne van haar tekstamentjes (www.tekstament.be).

Katrien Bonte: “Ik ben blij en trots dat ik dit mag doen. Als copywriter krijg ik doorgaans de opdracht om zakelijke teksten te produceren, maar deze opportuniteit geeft me de kans om te doen wat ik het liefste doe: spelen met woorden, of noem het rijmelarij, en daarmee een glimlach tevoorschijn toveren.”

Burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor cultuur: “De stad Antwerpen zetten onlangs hun stadsdichter aan de deur. Maar Kuurne is koppig als een ezel. We willen woord en cultuur de nodige aandacht geven en 900 jaar vormt hier de ideale aanleiding toe. De nieuwjaarswensen van Katrien op de volksreceptie werden zeer gesmaakt. Ze is geboren en getogen in Kuurne en kent als voormalig bibliothecaris als geen ander wat er leeft, de ideale combinatie.”

Als ‘dorpsdichter van de stad Kuurne’ zal ze 2023 doorspekken met tekstjes en gedichten. Haar ‘Kuurnamentjes’ worden getypeerd door een zekere herkenbare luchtigheid.

“Ik ben content met de term ‘dorpsdichter’, weliswaar van Stad Kuurne. Vergelijk me niet met de poëten die elders in dit land bezig zijn. Kort en Bontig is mijn stijl. Ik durf zelfs zeggen: op zijn Kuurns.”, aldus Katrien.

We gaan voor een 9-tal ingrepen verspreid over onze drie kernen Sente, Sint-Michiel en Sint-Pieter. Dat kan gaan van het beschilderen van een trap tot het verspreiden van bierkaartjes tot het viraal gaan van een participatief gedicht. 

Burgemeester Francis Benoit: “We hebben plannen om de publieke ruimte op te fleuren, digitaal te genieten of ons inwoners gewoon te verrassen. Een jaar lang!”

Katrien Bonte

#kuurnamentje

Snelcursus Kuurne

  1. Platse, sint Pieter en Sente
  2. Bij elke kermis een tente
  3. De ezel is een heilig dier
  4. Geen plaats voor grote sier

#kuurnamentje nav gedichtendag

Gedichtendag

Dat er op Kuurne niks rijmt,

kan ons niet beletten

een talig boompje op te zetten

en een heel jaar het gebeuren

met lustige letters op te fleuren.

Koppig, we laten ons nièt kennen

en gaan die kranige 900 jarige

met warme woorden vol verwennen.

Als dorpsdichter hijs ik de vlag,

voorlopig plan ik geen ontslag.

En dat er niets rijmt op Kuurne,

da zal nie lange meer duurne!

Uw dorpsdichter van stad Kuurne

Katrien Bonte - #tekstament