Dieper dimmen van openbare verlichting

Binnenkort is het niet langer donker tijdens de nachtelijke uren in Kuurne.

In 2021 liep een proefproject in Kuurne om het dieper dimmen van openbare verlichting uit te testen. Momenteel wordt de openbare verlichting gedoofd op alle wegen, behalve de (lokale) verbindingswegen. Dit gebeurt vier nachten per week telkens van 23u30 ’s avonds tot 4u30 ‘s morgens.

Bij ‘dieper dimmen’ is het niet langer volledig donker tijdens de nachtelijke uren, maar wordt de lichtintensiteit aangepast tijdens bepaalde uren (30%, 50% ...).

Positieve evaluatie
 

De testfase ‘dieper dimmen’ werd positief geëvalueerd door Fluvius en de gemeente. Er wordt een pak minder energie verbruikt zonder in te boeten aan zichtbaarheid en veiligheid. We ontvingen geen bemerkingen van inwoners, er was nog voldoende lichthoeveelheid om de normering te halen en het leidt tot een kostenbesparing van 20 tot 25%.

Verledden
 

Het ‘dieper dimmen’ zal geleidelijk aan uitgebreid worden over de gemeente. Om te dimmen moeten de straatarmaturen van energiezuinige ledlampen voorzien zijn met een interactieve connector. Dit toestel wordt in de gemeente sinds 2019 geplaatst.

Momenteel vindt een inhaalbeweging plaats van de reeds geplaatste slimme ledverlichting. Daarna zal de aanpassing gepaard gaan met de snelheid van verledden.

Lees meer over doven en dimmen

Straatlamp