Kuressaare

In de gemeenteraad van 25 maart 1997 werd principieel beslist om een jumelage aan te gaan met de Estse gemeente Kuressaare. Na een eerste bezoek van schepen Germain Vandesompele aan Kuressaare en een kort tegenbezoek van burgemeester Jaanus Tamkivi werd de Jumelaage ondertekend.

Op zondag 9 augustus 1998 werd op het stadhuis van Kuressaare rond 11:30 uur, de officiële verbroederingsakte met Kuurne ondertekend. De Engelse tekst die eerder al door beide gemeenteraden werd goedgekeurd, werd ondertekend door mevr. Laine TARVIS, voorzitster van de gemeenteraad, dhr. Janus TAMKIVI, burgemeester van Kuressaare en ir. Paul VANGANSBEKE, burgemeester van Kuurne. De plechtigheid werd bijgewoond door een vertegenwoordiging van beide gemeenteraden.

Iedereen was er roerend mee eens dat er in de toekomst op diverse vlakken ruim kan worden samengewerkt. De Kuurnse delegatie, die gedurende drie dagen de kans kreeg de gemeente en het eiland (Saaremaa) van dichtbij te leren kennen, was onder de indruk van de vele troeven voor een vruchtbare jumelage.
Om er maar enkele te noemen: de schoonheid en stilte van het eiland, een paradijs voor natuurliefhebbers, de toeristische mogelijkheden, het kuuroord (sinds 1840) met modderbaden, sauna, onderwaterbehandeling, ...

De uitwisseling met de jeugd uit de bestaande lagere en middelbare scholen (we denken hierbij in de eerste plaats aan internet). Er was veel enthousiasme om meteen te starten met een kindergemeenteraad (onze ervaring is voor hen van enorm belang).

De traditie van muziek, zang, dans, beeldende kunsten, ... bieden enorme mogelijkheden voor de toekomst van de jumelage. Onze contacten met cultuurminister Luc Martens, zullen ervoor zorgen dat ook Vlaamse artiesten een kans krijgen om in Estland te exposeren.

In de toekomst willen we de gemeenteraadsleden voorstellen om te participeren in een miniproject voor een 50-tal mentaal gehandicapten (jonger dan 18 jaar) die in Kuressaare wonen. Laten we niet vergeten dat tijdens de Russische periode (1944-1990) gehandicapten nergens in de statistieken voorkwamen. Voor deze mensen werd niets gedaan!

Redenen genoeg dus om, op de maat van Kuurne, deze verbroedering over de grenzen heen, met zijn allen in te vullen en gestalte te geven, een blijk van menselijkheid over de grenzen heen.

Kuressaare is een stad op het Estische eiland Saaremaa en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De gemeente telt 14.897 inwoners (2005) en ligt aan de zuidkant van het eiland.

Kuressaare, dat in 1563 stadsrechten kreeg, ontwikkelde zich in de 19de eeuw tot een van drie belangrijke kuuroorden aan de Oostzeekust van Estland. Tijdens de Sovjet-tijd was het een populaire vakantiebestemming voor de top van de Communistische Partij. De stad heette in deze periode Kingissepa (1962-1988), naar Viktor Kingissepp, de oprichter van de Communistische Partij van Estland, die van het eiland Saaremaa afkomstig was.

De bouwstijl van de panden in het centrum is neo-classicistisch uit het begin van de 19e eeuw. Ze worden afgewisseld door vrolijk gekleurde houten huizen. Het prominenste gebouw in Kuressaare is het bisschoppelijke kasteel (Piiskopilinnus), het enige volledig bewaard gebleven Middeleeuwse kasteel in het Baltische gebied. Het kasteel werd in 1384 voor het eerst genoemd en huisvest thans een museum.