Chiuza

In december 1989 bereikten ons de eerste televisiebeelden vanuit Roemenië. De gruwel en het mensonterende van deze beelden zullen ons altijd bijblijven. De evolutie die reeds jaren lang, vrij gecontroleerd, aan de gang was in Hongarije, de vakbeweging in Polen, de eenmaking in Duitsland en het aan de macht komen van Michaël Gorbatjov in de Sovjetunie zorgden voor een omwenteling in gans het voormalige Oostblok. In de Zuidwest Roemeense universiteitsstad Timisoara begon de Roemeense opstand.
In de stad Arad, 60 kilometer verder, volgde de opstand enkele dagen later. Later zou blijken dat deze opstand door enkele kopstukken uit het regime gebruikt zou worden om een voorbereid plan, dat president Ceaucescu aan de kant zette, uit te voeren.

In de Kuurnse gemeenteraad van 1989 werd beslist dat Kuurne 'een' dorp zou adopteren. Het Roemenië-Comité werd opgericht en de eerste activiteiten spitsten zich vooral toe op konvooien met hulpgoederen, die ter plaatse aan de bevolking werden uitgedeeld.

Doorheen de jaren werd er een echte band gesmeed tussen Kuurne en Chiuza. In Chiuza werd intussen, in samenwerking met de plaatselijke bevolking een huis gebouwd. In dit gebouw hebben het gemeentehuis, het dispensarium en het plaatselijk kleuterschooltje onderdak gevonden.
In de stad Cluj-Napoca werd een project opgezet rond tewerkstelling van gehandicapten in samenwerking met Protheus en de Kamer van Koophandel van Ieper. Dit project is intussen afgelopen en kunnen we met enige fierheid melden dat alle gehandicapten werk hebben gevonden in de omgeving van Cluj-Napoca.

Bij de aanstelling van de nieuwe legislatuur van 2007 werd er beslist een uitbreiding aan het Roemenië-Comité toe te voegen en werd het een 'Comité voor Midden- en Oost-Europa' met de naam 'Chiuza' als herinnering aan ons adoptiedorp.

http://www.chiuza.eu