Kuurne pakt uit met infobrochure dementie en aanbod gezelschapsspelen

Gepubliceerd op maandag 21 september 2020
dementie

Op 21 september is het Wereldalzheimerdag. Als dementievriendelijke gemeente lanceert Kuurne een nieuwe infobrochure boordevol tips en trics voor mantelzorgers, hulpverleners en hun naasten. Bijkomend investeerden we in gezelschapsspelen specifiek voor mensen met dementie. De spelen kan je gratis ontlenen in de spelobib. 

Impact dementie

Alleen al in Vlaanderen wonen er 132 000 mensen met dementie. In 2035 zullen dat er 188 000 zijn, een stijging van maar liefst 42%. Daar komt nog eens bij dat maar liefst drie keer zoveel mensen betrokken zijn. Dit zijn de mantelzorgers, naasten en hulpverleners van personen met dementie. Als dementievriendelijke gemeente blijft Kuurne niet bij de pakken zitten.

Aanbod gezelschapsspelen in spelobib

Schepen van welzijn, gezondheid en geluk Bram Deloof: “We wilden heel graag iets doen rond het thema ‘vrije tijd’ voor personen met dementie en kwamen al vlug bij gezelschapsspelen. Samen een spel spelen met iemand die dementie heeft is niet eenvoudig en vaak een grote uitdaging. Spelplus ontwikkelde enkele gezelschapsspelen, specifiek voor personen met dementie. Er werden enkele spelen aangekocht die je vanaf nu via de spelobib kan uitlenen. Daarnaast hadden we graag een spelnamiddag georganiseerd, maar omwille van corona kon dit helaas niet doorgaan.”

Infobrochure op maat van Kuurne

Vanuit de praktijk weten we dat wie met dementie te maken krijgt een grote nood heeft aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening. Maar natuurlijk ook het aanbod binnen de eigen gemeente.

Om aan die informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie een gloednieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht. We deden dit samen met onze partners zoals de VVSG, de Vlaamse Ouderenraad, de diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.

Schepen Bram Deloof: “Als gemeente kregen wij de kans om deze brochure te personaliseren. Dankzij de medewerking van een aantal personen met dementie en hun mantelzorgers is het gebruikte beeldmateriaal heel persoonlijk. We zijn hier dan ook terecht trots op. 21 september, wereldalzheimerdag, leek ons dan ook het ideale moment om deze brochure te lanceren.”

Info of interesse?

De brochure kan je afhalen in dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard.
Sarah Claeys – Dienst Thuiszorg: 056 73 70 10
Bram Deloof – Schepen van Welzijn, gezondheid en geluk: 056 73 70 33
www.kuurne.be/dementie